Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - FATÉNYÉROSOK 3.

2018.09.05

A HÚSEVŐK LEXIKONJA

Erdélyi fatányéros 08.
Hozzávalók:
vesepecsenye, sertés karaj, burgonya, só, bors.

Elkészítés:
Vesepecsenyéből vastag szeleteket vágunk jó ujjnyi szélességűre kiklopfoljuk, megspékeljük, megsózva, megborsozva, égő szén felett elhelyezett rostélyon, hirtelen megsütjük mindkét oldalát, adhatunk reá laskára vágott vöröshagymát is, ha a rostról levettük, kerek fatányéron betálaljuk. egy készül jól kivert sertés-karajból is, többféle garnírungot adhatunk hozzá, salátát, céklát vagy vizes uborkát.

Erdélyi fatányéros flekken
Hozzávalók:
5 kg tarja, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 ek. liszt, 1 dl fehérbor
A muzsdéjhoz (fokhagymás szósz):
4 gerezd fokhagymát összezúzunk, 1 ek pirospaprika, só, bors keverékével és fél deci vízzel elkeverjük, és tálaláskor ezzel locsoljuk meg a húst.

Elkészítés:
A tarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, a felkarikázott hagymákkal és zúzott fokhagymával bedörzsöljük, 2 ek olajat és 1 deci fehérbort öntünk rá és egy tálban hűtőbe tesszük 3 órára.
Sütés előtt a húsokról leszedjük (nagyjából) a pácot, belisztezzük a szeleteket, és grill rácson vagy serpenyőben kevés olajon megsütjük.

Fatányéros 01.
Hozzávalók:
marha vesepecsenye, sertés vesepecsenye, sovány tarja, karaj, comb, tarhonya, burgonya, rizs, káposztasaláta, burgonyasaláta, uborka, paradicsom, salátalevél

Elkészítés:
A húsokat vékonyra szeleteljük, a marhahúsokat bepácoljuk kevés olajjal és mustárral, pár órán keresztül hagyjuk a hűtőben. A húsokat közvetlenül a sütés előtt megsózzuk. Mikor már eléggé felforrósodott az edény, akkor tegyük a húst bele. Az elején, gyengén megmozdítjuk, de utána hagyjuk, hogy hadd süljön meg, majd megfordítjuk, hogy a másik oldal is szép piros legyen. Fatányérra tálaljuk. A tányér közepére a megfőtt tarhonyát tegyük, majd köré a különböző körítéseket: vörös párolt káposztát, burgonyaszeleteket, rizst, céklát, káposztasalátát, burgonyasalátát, uborkát stb. a legvégén rakjuk a húsokat a tányérra, majd rászórunk pirosra sütött szalonnaszeleteket.
Úgy néz ki a legszebben, ha egy nagy, többszemélyes fatányérra tesszük az ételt, és abból vesz mindenki.

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - A FATÁNYÉROSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.