Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HÚSEVŐK LEXIKONJA - OLDALASOK 4

2018.08.27

A HÚSEVŐK LEXIKONJA 

Fokhagymás sült oldalas
Hozzávalók (4 személyre):
75 dkg oldalas, 6 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanálnyi tört köménymag.

Elkészítés:
Az oldalast megmossuk, és a csontok mentén 4 darabra vágjuk. Sóval jól bedörzsöljük, majd beletesszük egy kis tepsibe. Rászórjuk a köménymagot, és aláöntünk egy pohárnyi vizet. A megtisztított fokhagymát összezúzzuk, és rákenjük a húsokra. A tepsit alufóliával szorosan befedjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. Erős lángon pároljuk 25 percen keresztül, majd a lángot közepesre mérsékelve, még 25 percig pároljuk. Ezután levesszük a fóliát a tetejéről, és a tepsi alján összegyűlt saját levével meglocsoljuk a húsdarabok tetejét. Ha a villa hegye könnyen belemegy, és ugyanolyan könnyen ki is csúszik a húsból, már elég puha. Megpirítjuk a tetejét, majd megfordítjuk a húsdarabokat, és a másik oldalát is pirosra pirítjuk.
Tört, hagymás burgonya vagy pirított burgonya a hozzáillő köret, de a salátáról vagy a savanyúságról se feledkezzünk meg!
(A húsból kisült zsírt nem igazán kívánatos kimártogatnunk, inkább tegyük félre, és egy más alkalommal használjuk fel.)
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.

Fűszeres oldalas zöldségkörettel
Hozzávalók:
1 kg sertés oldalas, só, bors, olaj, 1/2 kg vegyes zöldség, 2 kanál vaj, ételízesítő

Elkészítés:
A négy darabba vágott sertés oldalast már előző nap befűszerezzük sóval és borssal és sütésig egy fedővel letakart edényben, hűtőben érleljük. Másnap, fedő alatt bő forró olajban fedő alatt alaposan átsütjük, közben többször megforgatjuk.
Egy másik serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rátesszük a feldarabolt vegyes zöldséget, megszórjuk ételízesítővel, és gyakori kevergetés mellett lassú tűzön, fedő alatt készre pároljuk.

Gombás ragu
Hozzávalók:
50 dkg oldalas, 25 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 paradicsompaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, törött fekete bors, só.

Elkészítés:
A húst megmossuk, leszárítjuk, és a csontok mentén kis darabokra vagdaljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a felhevített olajon üvegesre fonnyasztjuk. Rádobjuk a feldarabolt húst, és erős lángon hirtelen, minden oldalán lepirítjuk. Ezután adjuk hozzá a megmosott, kicsumázott és laskára vágott paradicsompaprikát meg a tisztított és felszeletelt gombát. Megsózzuk, meghintjük törött fekete borssal, beletesszük a szétzúzott fokhagymát, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha leve idő előtt elsülne, akkor 2-3 evőkanál vízzel pótoljuk.
Végül zsírjára sütve galuskával vagy párolt rizzsel kínáljuk.

Forrás:
A HÚSEVŐK LEXIKONJA - AZ OLDALASOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.