Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LECSÓK LEXIKONJA - LECSÓS RECEPTEK 8.

2018.08.26

A LECSÓK LEXIKONJA

Francia lecsó 3.
Hozzávalók: 2 uborka nagyságú cukkíni, 2 zöldpaprika, 1 krumpli, 1 padlizsán, 3 db paradicsom, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zellerszár, 2 babérlevél, 4-5 ek olaj, só, bors, 1-2 dl húsleves (kocka is lehet) és a tálaláshoz aprított petrezselyem.

Elkészítése azonos a Francia lecsó mikróban c. recepttel, csak nem mikróban készítjük.

Francia lecsó 4.
Hozzávalók:
3 közepes padlizsán, só, 2 nagy, zöld vagy piros húsú, nem csípős zöldpaprika, 4 közepes, érett paradicsom, 2 cukkini, 6 fej ezüsthagyma, 1 dl olaj, 3 szál petrezselyemzöld, 3 szál zellerzöld, 1 kis ág rozmaring, 2 gerezd fokhagyma, őrölt feketebors

Meghámozom a padlizsánt, felszeletelem, megsózom, és 20 percig állni hagyom. Forró sütőbe teszem a zöldpaprikát, annyi időre, hogy a bőre lehúzható legyen. Húsát, a magházat megkerülve, karikára vágom. Forró vízbe mártom a paradicsomot, és a héját szintén lehúzom; szeletekre vágom, a magvakat eltávolítom. A cukkinit kockákra, a hagymát karikákra vágom.
Egy serpenyőben olajat melegítek. A lecsepegtetett padlizsánt kockákra vágom, megpirítom, de csak épp annyira, hogy színt kapjon. Ezután sorban megsütöm a cukkinit, a hagymát és a paradicsomot. Mindegyiket lecsepegtetem az olajtól.
Összevágom a zöld fűszereket, a serpenyőbe teszem a zöldségekkel és a fokhagymával együtt. Sózom, borsozom. Fedő alatt, nagyon gyenge tűzön másfél óráig párolom, időnként megrázogatom, és az elpárolgott levét pótolom.
Melegen vagy hidegen, citromlével megöntözve köretként kínálom.

Francia lecsó mikróban
Hozzávalók:
25 dkg cukkíni, 25 dkg paradicsom, 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 dl olaj, ízlés szerint cukor, só, őrölt bors, késhegynyi kakukkfű vagy rozmaring, 1 babérlevél.

A hozzávalókat megtisztítjuk. A cukkínit, a padlizsánt és a paradicsomot kockára vágjuk, a paprikát és a vöröshagymát körömnyi darabokra aprítjuk. Mély tűzálló tálban az olajon elsőként a hagymát lefedés nélkül 4 percig, majd a padlizsánt rátéve tovább pároljuk, de lefedve. A többi zöldségfélét is hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi cukorral ízesítjük. A babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot is belerakjuk, és azonos teljesítménnyel további 10-12 percig pároljuk. Közben legalább kétszer megkeverjük. (A lefedésnél a keletkezett gőznek hagyjunk egy kis rést!)
Ezután a zúzott fokhagymát meg a sűrített paradicsomot belekeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, és a készülékbe visszatéve még 2-3 percig a legnagyobb teljesítménnyel mikrohullámozzuk.
Azután 5 percig állni hagyjuk. Tálalás előtt a babérlevelet kivesszük belőle.

Friss lecsó

Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 80 dkg zöldpaprika, 55 dkg paradicsom, só

A kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztom, és kissé megpirítom benne a durvára vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva hozzákeverem a pirospaprikát. Azonnal belevágom a csíkokra vágott zöldpaprikát. A tűzön átpirítom az egészet, végül beleteszem a cikkekre vágott paradicsomot is. Fedő alatt puhára párolom. Közben megsózom.
Finomabb a lecsó, ha a paradicsomot meghámozom.
Pár percre forró vízbe mártom, így könnyen lehúzható a héja. (Ha a zöldpaprika, csípős, célszerű először leforrázni.)
Sült és párolt húsokhoz kitűnő köret

Forrás:
A LECSÓK LEXIKONJA - LECSÓ RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.