Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BÁRÁNY, BIRKA ÜRÜLEXIKON 22

2018.09.04

BÁRÁNY, BIRKA ÜRÜLEXIKON

BURGONYALEVES BÁRÁNYHÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg bárányhús, 60 dkg burgonya, 1 csomó vegyes zöldség, 1 nyers uborka, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 paradicsom, 1 cikk nyers káposzta, 3 dkg zsír, 1 evőkanál liszt, 1-2 gerezd fokhagyma, törölt bors, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint

Elkészítése:
A kockára vágott húst megfőzzük. Amikor megpuhult, megsózzuk, hozzáadjuk a felvágott zöldséget (sárgarépát, petrezselyemgyökeret, vöröshagymát, káposztát, nyers uborkát, paradicsomot), és tovább főzzük. A burgonyát kockákra vágjuk, az átszűrt húslevesbe tesszük, és megfőzzük. A levest világossárga lisztes habarással besűrítjük, beletesszük a húst. Sóval és borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.
Lisztes habarás helyett tejfölt is tehetünk a levesbe.

BURGONYALEVES HÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg bárányhús, 80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, fűszerek, babérlevél, só ízlés szerint

Elkészítése:
Ez a leves bárányhúsból az igazi, de főzhetjük marha- vagy borjúhúsból is. A húst apróra vágjuk, fazékba rakjuk, hideg vizet öntünk rá, és nagy lángra tesszük. Amikor a víz felforr, a lángot csökkentjük. Időről időre levesszük a habot. Mielőtt a hús megfő, sót teszünk bele. A burgonyát megtisztítjuk, hideg vízben megmossuk, cikkekre vágjuk.
A hagymát és a sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk, majd a burgonyával együtt a levesbe tesszük.
Mielőtt a burgonya megfő, hozzáadjuk a babérlevelet, s fűszerezzük.

BURGONYALEVES METÉLTTEL
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg bárányhús, 50 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, egy darabka sárgarépa, másfél dl aludttej
A metélthez:
0,5 dl húsleves, 1 tojás, 20 dkg búzaliszt, 20 dkg hajdina, lencse vagy borsóliszt. (Ez a tészta lágyabb, mint a közönséges metélt tészta.)

Elkészítése:
Megfőzzük a húslevest, majd belefőzzük az apróra vágott burgonyát. A metéltet külön vízben addig főzzük, amíg a tészta a víz tetejére feljön. A metéltet külön edényben tálaljuk, aludttejjel leöntve.

BURGONYÁS BÁRÁNYVAGDALT
Hozzávalók:
50 dkg darált bárányhús, 2 db burgonya, 2 kávéskanál vagdalt mentalevél, fél fej ezüsthagyma, őrölt fekete bors, 2 tojás, olaj

Elkészítése:
Sós vízben főzze meg a krumplikat, majd hámozza meg, törje össze, és hagyja kihűlni. Vagdalja finomra a hagymát. Amikor a krumpli kihűlt, kézzel dolgozza össze valamennyi összetevőt.
Formázzon belőle kisebb pogácsákat, végül forró olajban 5-7 perc alatt mindkét oldalukon süsse barnára.
Mustár- vagy paradicsommártással tálalja.

Forrás:
BÁRÁNY, BIRKA ÜRÜLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.