Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK 13.

2017.03.07

BAROMFILEXIKON

LIBAAPRÓLÉK-LEVES MACESZGOMBÓCCAL
Hozzávalók 6-8 személyre:
1 kg libaaprólék, 80 dkg vegyes leveszöldség (amint azt a tyúkhúslevesnél leírtam), 1 csokor petrezselyemzöld, 10 szem egész fekete bors, 3 szem szegfűszeg, 2 szem szegfűbors, 1 babérlevél, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, csipetnyi cukor A maceszgombóchoz: 20 dkg macesz-gombócdara (pászkadara), 2 egész tojás, 2 húsleveskocka, 1 evőkanál olaj (vagy libazsír), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
A levest pontosan úgy készítem el, mint a tyúkhúslevest. Amíg a leves fő, elkészítem a maceszgombócokat. Ehhez a tojásokat habosra verem az olajjal és két evőkanál vízzel, beleszórom a fűszereket, majd a maceszdarával alaposan összedolgozom. Ezután legalább 1 órán keresztül állni hagyom, de még jobb, ha hosszabb ideig. A leveskockából készített 1 liter levesbe vizes kézzel formált, jó nagy diónyi gombócokat teszek, de csak akkor, ha a leves forr. Csendes forralással fél órán keresztül főzöm. A maceszgombócok ez alatt nagyra nőnek. (Lehetőleg magas peremű lábosban főzzék ki a gombócokat. A fazék azért nem igazán alkalmas erre a célra, mert a gombócok széltében is, hosszában is nőnek, és nem marad elegendő hely a terjeszkedésre.)
A leszűrt gombócokat külön tálba szedem. A leves tálalása a következőképpen történik: 2 gombócot beleteszek a levesestányérba, meghintem nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel, majd a tűzforró levest ráöntöm.
A leszűrt, kicsontozott libahúst és a főtt zöldségeket egy más alkalommal, például hússalátának készítve kínálom.

LIBAAPRÓLÉK MAGYAROSAN
Hozzávalók:
libaszív, zúza, szárny, láb, nyak, 50 deka rizs, Visan, bors, só, leveszöldség, nagy csokor petrezselyem

Elkészítése:
Az aprólékot jól megtisztítjuk, a lábak bőrét lehúzzuk, s az egészet 2 liter vízben feltesszük. Később hozzáadjuk a felvagdalt zöldségfélét, pár szem borsot, és megsózzuk. Ha az aprólék puha, kiszedjük. A megmosott, szép nagy szemű rizst Visanban, egy kevéssé pirulni hagyjuk, majd felöntjük a levessel, amelyben az aprólék főtt. Lassú, egyenletes tűznél hagyjuk főni. Ha szükséges volna, feltölthetjük még egy kevés vízzel. A rizsnek puhának kell lennie, de nem szabad szétfőnie, minden szemnek pergetősnek kell maradnia. Még mielőtt jó a rizs, belekeverjük az aprólékot, a zöldséget a lábas rázogatásával, s jócskán vagdalt petrezselymet.
Addig hagyjuk a tűzön, amíg a rizs meg nem puhult.

LIBAAPRÓLÉK-PÖRKÖLT (GOOSE-OFFER LIKE A STEW)
Hozzávalók:
1,5 kg libaaprólék, 3 evőkanál libazsír, 2-2 db vöröshagyma és paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 kávéskanál paprika, 3 gerezd fokhagyma, só, 1 cseresznyepaprika

Elkészítése:
Az aprólékot alaposan tisztítsa meg és darabolja fel. A finomra vágott hagymát a zsírban pirítsa aranysárgára. Húzza félre a melegről, és adja hozzá a paprikát. Keverje el, majd dobja rá a csíkokra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Tegye hozzá az aprólékot, sózza meg, majd folyamatosan kevergetve pirítsa le. Néhány perc múlva öntsön rá pár kanál vizet. Nyomja rá a fokhagymát, és lefedve kis lángon párolja. Időnként rázogatva, szükség esetén kevés vizet utána öntve, fél óra alatt főzze készre. Nokedlivel tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.