Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK 14

2017.05.30

BAROMFILEXIKON

LIBAAPRÓLÉK RÁK-ÖNTETTEL
Elkészítése:
7 deci tejben puhára főzünk 15 deka válogatott jól megmosott rizst és kihagyjuk hűlni. A libaaprólékot és 1/4 kiló kockára vágott borjúcombot a rizzsel egyidejűleg sós vízben puhára főzünk, úgyszintén 610 szép nagy rákot. 10 deka vajat elkeverünk 4 tojássárgájával s egy egész tojással, hozzátesszük a kihűlt sűrű rizst, megsózzuk, s a 4 tojás kemény habját is hozzákeverjük. Az időközben megfőtt rákok ollóit s a farkakat kiszedjük, héját pedig mozsárban megtörjük s egy lábosba 7 deka vaj, s egy fél fej karikára vágott hagymával pároljuk. A megpuhult húst leszűrjük, s a csontokról leszedjük. Egy pudingformát, vagy ha az nincs, egy másfél literes lábost kikenünk vajjal s egy pár rákocskát, s a májból kis szeleteket alul csinosan elrendezünk. Ráteszünk a rizstömegből egy réteget, aztán a hús és rák darabkákból, ismét rizst, húst. Fölül rizst teszünk, a formát becsukjuk, vagy befödjük s gőzben 3/4 órát főzzük. Ez alatt elkészítjük a mártást. A héjakról leöntjük a vajat egy másik lábosba s az aprólékról leszűrt léből, egy nagy merítőkanállal öntünk a héjakra, s jól elhagyjuk főni. A vajhoz, egy evőkanál lisztet keverünk, s ha már jól habzik, hozzá szűrjük a héjakról a levet, folytonos kavarás mellett, hogy csomós ne legyen.
Ha sűrű, akkor a még megmaradt lével hígítjuk, s szép sima mártássá főzzük, melyet azután külön csészébe tálalunk a kiborított pudinghoz.

LIBACOMB - AHOGYAN BALÁZS PÉTER SZERETI
Hozzávalók:
1 db libacomb, sör, feketebors, majoránna, fokhagymapor, olaj, só

Elkészítése:
Az olajat összekeverem a fűszerekkel. A libacomb bőrét bevagdosom, majd az egészet jó alaposan bekenem a fűszeres olajjal. Tepsibe teszem, kicsi vízzel felöntöm, és beteszem a sütőbe. Százhatvan fokon kb. ötven percig sütöm. Mikor elkezd pirulni, sörrel locsolgatom egészen addig, míg kész nem lesz.
Sült krumplit tálalok mellé, de burgonyapürével vagy hagymás, tört burgonyával is nagyon ízletes.
Természetesen dinsztelt lila káposztát is készítek hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - LIBASÁGOK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.