Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - ALMÁS PULYKARECEPTEK 1.

2018.09.01

BAROMFILEXIKON

ALMÁS KÁPOSZTÁVAL SÜLT PULYKAMELL
Hozzávalók:
2 db pulykamell, só, őrölt bors, 1 kg savanyú káposzta, 1 kg alma, 2 db babérlevél, 10 szem bors, 8 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése:
A húst besózzuk, és fél órára félrerakjuk. A káposztát kiöblítjük és lecsöpögtetjük. Az almák magházát eltávolítjuk, nyolcadoljuk, majd a káposztával, babérlevéllel, borssal együtt mély sütőedénybe terítjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a húst, meghintjük őrölt borssal, és mindkét oldalát megkapatjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gerezdekre szelt hagymát, és a bort, és 4 percig pirítjuk, végül a káposzta tetejére fektetjük.
Bevonjuk a pecsenyealjjal, lefedjük, és 180 fokos sütőben, 2 óra alatt puhára pároljuk, végül fedetlenül pirosra sütjük.

ALMÁS PULYKASÜLT
Hozzávalók:
1 db konyhakész bébi pulyka, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2,5 dl almabor, 2,5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál libazsír A töltelékhez:
1 evőkanál olaj, 2 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db alma, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg aszalt szilva, 1 kávéskanál friss mentalevél, 1 tojás

Elkészítése:
Melegítse fel 190 C-ra a sütőt. Kívül-belül alaposan dörzsölje be sóval és őrölt borssal. Hagyja állni, míg a tölteléket összeállítja. A felmelegített olajon öt perc alatt párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Keverje bele a meghámozott, kicsumázott és apró kockákra vagdalt almát és a kimagozott, darabolt aszalt szilvát. Pár perc párolás után húzza félre a melegről. Dolgozza össze a többi hozzávalóval. Tölthető krémet kell kapnia. Ezzel töltse meg a pulyka hasüregét. Töltés közben egyenletesen elosztva dugdossa bele a megpucolt fokhagyma-gerezdeket és a cikkekre vágott vöröshagymát is. Fektesse megfelelő méretű tepsibe. Öntse alá az almabort, csurgassa a pulykára a libazsírt, és tolja a forró sütőbe. A sütési időt úgy számolja, hogy kilónként 35 percre van szükség. Sütés közben a villára tűzött vajjal időnként kenegesse meg a pulykát. (Két kenés közben tegye mélyhűtőbe a vajat.) Ha elkészült, emelje tálra a sültet, és alufóliával letakarva pihentesse tálalás előtt 20 percig. Közben olvassza fel a vajat kis lábosban.
Pirítsa rajta zsemleszínűre a lisztet, majd öntse fel a visszamaradt pecsenyelével.
Gyöngyözve főzze mártássá.
A mártással meglocsolva a párolt rizst, melegen tálalja a sültet.

ALMÁS, TÖLTÖTT PULYKATEKERCS
Hozzávalók:
4 szelet pulykamell-filé, só, őrölt fehér bors, 2 db szikkadt zsemle vagy kifli, 1 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 1 db alma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, pici reszelt gyömbér, 1 db egész tojás, alufólia

Elkészítése:
A húst felszeleteljük, megmossuk, megszárítjuk és kiklopfoljuk, azután megsózzuk és meghintjük fehér borssal. A zsemlét kockákra vágjuk, és tejjel leforrázzuk, az almát és a hagymát apróra vágjuk, azután a felforrósított vajon üvegesre pároljuk, s rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet és megízesítjük egy pici reszelt gyömbérrel, majd összekeverjük a megáztatott zsemlével. Ha kihűlt, hozzátesszük a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, és alaposan összekeverjük. Közben egy fazékban sós vizet forralunk. Letépünk négy nagydarab alufóliát, megkenjük vajjal és meghintjük sóval, ráhelyezünk egy-egy hússzeletet, s mindegyik közepére tölteléket halmozunk, azután összetekerjük, és szorosan becsomagoljuk a fóliába, esetleg cérnával átkötjük. Végül forró vízben minden oldalról tíz-tíz percig főzzük.
Tálaláskor kivesszük a fóliából, és ferdén félbevágjuk.
Főtt krumplival kínáljuk.

ALMÁVAL ÉS ÁFONYÁVAL TÖLTÖTT PULYKA
Hozzávalók:
1 db kb. 3 kg-os bébi pulyka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 db nagyobb alma, 15 dkg áfonya, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 3-4 szál zeller, 1 evőkanál kakukkfű, 1 db tojás, szükség szerint só és őrölt bors
A sütéshez:
5 dkg vaj

Elkészítése:
A meghámozott kicsumázott almát kockázza apróra, a petrezselymet, a zellert és a kakukkfüvet vagdalja finomra. Az összes többi hozzávalóval együtt kézzel alaposan dolgozza össze simává. Tegye felhasználásig hűtőszekrénybe. A kívül belül sóval bedörzsölt pulykát mellével lefelé, fektesse megfelelő tepsibe. Kenje meg a vajjal, majd fóliával letakarva tolja a 220 fokra előmelegített sütőbe. Fél óra múlva fordítsa meg a madarat, és süsse tovább három órán keresztül. Ekkor vegye ki a sütőből, s amikor kissé kihűlt, töltse bele a kikevert tölteléket.
Fólia nélkül tegye vissza a 200 fokra csökkentett hőfokú sütőbe.
Időnként saját levével locsolgatva, bő 30 perc alatt süsse ropogós pirosra.

Forrás:
BAROMFILEXIKON - ALMÁS PULYKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.