Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - RECEPTEK PULYKAHÚSRA 15.

2018.09.08

BAROMFILEXIKON

GYÜMÖLCSÖS PULYKAMELL
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell, fél dl olaj, 10 dkg vaj, 2 narancs, 1 kiwi, 10 dkg ananász, 10 dkg aszalt szilva, 2 dl félédes fehérbor, só

Elkészítése:
A pulykamellet besózzuk, és olajozott tepsiben, forró sütőben megsütjük. Sütés közben a saját levével locsolgatjuk. Ne süssük túlságosan hosszan, mert nagyon kiszáradhat a pecsenyénk. (Tegyünk egy edénybe a sütő aljába vizet, ez csökkenti ezt a veszélyt.) Amíg sül, addig a narancsot hámozzuk meg, és bontsuk gerezdjeire. A kivit meghámozzuk, hosszában ketté, majd szeletekre vágjuk. A kimagozott szilvát legalább tíz percre áztassuk langyos vízbe. Az ananászt fél karikákra szeljük. Ha a hús megsült, kivesszük a tepsiből, és melegen tartjuk. A tepsiből leöntjük az olajat, és a benne maradt barnás pörzsanyagra öntjük a bort. Kevergetve a felére forraljuk, ez alatt a teljes íz anyag feloldódik az edényről. Hozzáadjuk a vajat, és addig forraljuk, amíg elolvad.
Beletesszük az előkészített gyümölcsöket, és újra felforraljuk.
A rostokra merőlegesen felszeletelt húst tálra rendezzük, meglocsoljuk a mártással, köré rakjuk a gyümölcsöket.
Forrón tálaljuk.

GYÜMÖLCSÖS PULYKAMELL CURRY MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
14 dkg pulykamell filé, 6 dkg rizs, 3 dkg vaj, 0,5 dl tejszín, 1 kávéskanál currypor, 1 db alma, 1 karika konzervananász, 4 db aszalt szilva, 0,5 dl fehérbor, 1 evőkanál méz, só, őrölt bors, őrölt gyömbér, őrölt koriander

Elkészítése:
Párolt rizst készítünk. Vajon a darabolt gyümölcsöket átforgatjuk, ízesítjük sóval, őrölt gyömbérrel és mézzel, beletesszük a curryport, felengedjük fehérborral és tejszínnel. A sütőzacskóba tesszük a párolt rizst. Ráöntjük a gyümölcsös curry mártást, a tetejére helyezzük a sóval, őrölt borssal ízesített pulykamell szeletet.
A lezárt sütőzacskót tepsibe helyezzük és sütőben 200 fokon 20 percig pároljuk.

GYÜMÖLCSÖS PULYKA-ROLÁD
Hozzávalók:
4 szelet pulykamell-filé, 4 szelet sajt, 16 szem aszalt szilva, fél dl rum, 2 tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dió, só, olaj

Elkészítése:
A kimagozott aszalt szilvákat rummal kevert vízben áztatjuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, megsózzuk. Minden húsra egy-egy sajtszeletet, arra négy-négy szem szilvát fektetünk. Feltekerjük, liszttel, tojással és a darált dióval elkevert morzsában panírozzuk. Bő olajban, nem túl erős lángon készre sütjük.
Borban párolt aszalt szilvával, burgonyapürével tálaljuk.

GYÜMÖLCSÖS SZÁRNYAS-SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg főtt szárnyas hús (legjobb a csirke- vagy pulykamell), 2 kivi, 1 mangó (vagy 4 nagy sárgabarack), 1 rózsaszín húsú grapefruit
A marinádhoz:
1 teáskanál cukor, 1 citrom leve, 1 narancs leve, 6 evőkanál tejföl, 2 evőkanál rum, frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 friss mentalevél (vagy 1 mokkáskanál szárított)

Elkészítése:
A szárnyas-húst vékony csíkokra metéljük. A kivit és a mangót meghámozzuk, az utóbbinak a magját eltávolítjuk, a gyümölcsöket csíkokra vágjuk, közben a kicsurgó levet felfogjuk. A grapefruitot úgy hámozzuk meg, hogy a fehér héja se maradjon rajta. A gyümölcshúst kockákra vágjuk, a kicsurgó levét ennek is felfogjuk.
Az összes hozzávalót tálba tesszük, és összekeverjük.
A marinádhoz a cukrot a citromlében és a narancslében kevergetve feloldjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt. A rumot és a gyümölcsök felfogott levét beleöntjük, és borssal valamint a nagyon finomra vágott mentalevéllel fűszerezzük.
Az egzotikus gyümölcsök ideális kiegészítői a szárnyas-salátának. Mangó helyett friss ananászt is használhatunk. A grape fruit fehér héját is eltávolítjuk, így lesz igazán finom.

A marinádot a gyümölcsös szárnyas-húsra öntjük, jól összekeverjük, és kevés mentalevéllel díszítjük.

Forrás:
Baromfilexikon - receptek pulykahúsra
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.