Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BAROMFILEXIKON - TÖLTÖTT CSIRKÉK 3

2018.08.24

BAROMFILEXIKON

ANANÁSSZAL TÖLTÖTT CSIRKE - CEYLON
Hozzávalók:
1 db 1 1/2 kg tölteni való csirke, 1 1/2 teáscsésze rizs, 1 ek apróra vágott zeller, 1 ek apróra vágott csípős hegyes paprika, 2 ek olvasztott vaj, 1 teáscsésze darabolt ananász (konzerv), 1/4 tk currypor, só és olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirke és a sütéshez való olaj kivételével keverjük össze az összes hozzávalót. Sózzuk meg a csirkét, töltsük meg a rizses masszával. Varrjuk össze a csirke bőrét, és tegyük mély tepsibe. Öntsünk rá annyi olajat, hogy félig ellepje. Rakjuk forró sütőbe, sütés közben locsoljuk.
Süssük barnára.
Csak akkor fordítsuk meg, ha az egyik oldala megsült.
Süssük kb. 1 órát, vagy addig, amíg a hús megpuhul. Tálaljuk melegen vagy hidegen.

ANANÁSZOS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
1 nagy csirke, 1 doboz körszeletes ananászbefőtt, 5 dkg vaj, 3 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál nyers rizs, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és őrölt csillagánizs, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése:
A csirkét a tisztítás után töltésre előkészítem, vagyis a hasát belülről jól besózom. A töltelékhez 2 tojást keményre főzök, meghámozom. és villával apróra töröm. A csirke máját nagyon apróra vágom, a vöröshagymát tisztítás után megreszelem, vagy fokhagymaprésen keresztülnyomom. Az ananászbefőttről a levet leöntöm, és 3 karika ananászt apróra vágok. A maradék nyers tojást habosra verem, hozzákeverem a tejfölt, a máj- és az ananászdarabkákat, a fűszereket, a tojásvagdalékot és a nyers, megmosott rizst. A tölteléknek hígnak kell lennie. Betöltöm a csirke hasüregébe, és a nyílást bevarrom. (Nem elég összetűzni, mert a töltelék kifolyik belőle.) A csirkét kikent tűzálló tálra fektetem. Leöntöm 2 dl ananászlé, a só és a felolvasztott (de nem pirított) vaj keverékével. A tálat befedem, és a csirkét előmelegített, forró sütőben puhára párolom. Időnként saját levével meglocsolom. A puha szárnyast pirosra pirítom, majd 10 percnyi pihentetés után a csirkét négy részre vágom. A hasában lévő tölteléket lehetőleg egy darabban kiemelem, és négy szeletre vágom.
Meleg tálra teszem a csirkedarabokat, mindegyikre egy-egy szelet tölteléket helyezek, rá egy karika megmelegített ananászbefőttet, majd a visszamaradt pecsenyelével megöntözöm.
Burgonyapürével kínálom.

ASHANTI CSIRKE
Hozzávalók:
1-1,4 kg-os csirke, 45 dkg csirkehús (mell vagy comb), 50 dkg krumpli, 1 kis hagyma, 1 paradicsom vagy szósz, pár petrezselyemlevél, pár mentalevél, só, bors, olaj

Elkészítése:
Az egész csirkét csontozza ki a recept végén leírt módon. A krumplit hámozza meg, negyedelje, főzze meg, törje át. A külön vett mell, vagy combhúst bőrözés és csontozás után olajon süsse, mikor majdnem kész, tegye hozzá a finomra aprított hagymát és paradicsomot, vegye lejjebb a hőt és párolja, míg a csirke teljesen megpuhul. Keverje a sült csirkehúst a tört krumplival, az aprított petrezselyemzölddel és mentával. Ezzel a jól összedolgozott keverékkel töltse meg a kicsontozott egész csirkét, majd azt dörzsölje be vajjal vagy olajjal, sóval, borssal. Párolja a csirkét vízgőzzel, roston, sütőben vagy párolóedényben 2 órát, majd kenje meg vajjal vagy olajjal és süsse aranybarnára grillen vagy roston.
Párolás nélkül is sütheti: előbb grillen vagy sütőben, míg megbarnul, majd fóliával burkolva készre.
Kicsontozás: vágja le a nyakat, a szárny 2 vékony tagját és a kaparót, fektesse mellre, a gerincnél vágja végig a bőrt és húst csontig. Éles késsel, apránként vágva és kaparva fejtse le a csontról a bőrt és húst együtt úgy, hogy sehol ne sértse meg a bőrt, és ne válassza el a hústól. A gerinctől haladjon a mellcsontig, előbb egyik, majd a másik oldalon. A szárnytő és comb húsát belülről, a csont felől válassza le, majd az ízületet átvágva húzza ki a csontot, a comb alsó csontját törje el előbb az alsó vége fölött, és együtt húzza ki a 2 csontot. Utána erős fonallal varrja össze a hátvágást, így a csirke tömhető egész lesz.
Megjegyzés:
az USA-beli kreol konyha továbbfejlesztette ezt a receptet úgy, hogy kicsontozott pulykát tölt kicsontozott kacsával, azt fenti kicsontozott töltött csirkével.
Ez a turducken.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BAROMFILEXIKON - A TÖLTÖTT CSIRKÉK
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.