Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BEFŐZŐK LEXIKONJA - SAVANYÚSÁG GYÜMÖLCSÖKBŐL 1.

2016.10.09

BEFŐZŐK LEXIKONJA

Almasavanyúság
Hozzávalók:
Savanykás, zöldes alma tetszés szerinti mennyiségben, l-es üvegenként 2 szál kapor, 2 meggyfalevél, 4 szőlőlevél, 3 szegfűszeg, kis darabka fahéj, 1-1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors és őrölt gyömbér, ízlés szerint ecet, cukor, só és benzoesavas nátrium

Elkészítése:
Sós-ecetes, enyhén cukros levet forralok, majd hagyom kihűlni. Még melegen hozzákeverek literenként 1 késhegynyi benzoesavas nátriumot. Míg a lé hűl, az almát gondosan, váltott vízben többször megmosom, kicsumázom, de a héját rajta hagyom, és gerezdekre vágom. Kiforrázott üvegekbe szorosan berakom. Közé dugdosom a megmosott, lecsöpögtetett meggyfalevelet, szőlőlevelet, kaprot és rászórom a fűszereket. Leöntöm a lével, és légmentesen lezárom.
Sötét hűvös helyen nagyon sokáig eláll és a szárnyas-húsok remek kísérője.

 

Boros-ecetes alma
Hozzávalók:
egészséges, egyforma nagy jonatánalma tetszés szerinti mennyiségben, az áztatóléhez literenként: 3 g citromsav, kilogrammonként: 5 szem fekete bors, 9 nagy fokhagymagerezd, a felöntőléhez literenként: 1 dl száraz fehérbor, 0,5 dl 10%-os ecet, 5 dkg kristálycukor, 1,5 dkg só.

Munkaigényes. Különlegesség.

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, magházukat kifúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy egyben maradjanak. Leöntjük annyi citromsavas vízzel, amennyi ellepi, így nem fog az alma megbarnulni. Jó egy órán keresztül hagyjuk ázni. Ezután az almákat üvegekbe tesszük, és beleszórjuk a borsszemeket. Az áztatólevet lemérjük, majd ennek arányában belekeverjük a sót, a cukrot, az ecetet és a bort. Felforraljuk, egy-két percig főzzük, ezután a tűzről lehúzva langyosra hűtjük. Ráöntjük az almákra. Szorosan, légmentesen lekötjük, és gőzölőfazékba tesszük. Legalább annyi vizet töltünk a fazékba, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen. A víz forrásától, illetve az almalé gyöngyözésétől számított 20-25 percig gőzöljük. A fazékban hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Az alma felbontás után csak úgy áll el, ha áttesszük kicsi üvegekbe és újrakötözzük.
Különleges savanyúság, mindenfajta szárnyashús mellé illik.

Boszorkányalma (savanyúság)
Hozzávalók:
5 kg savanykás ízű alma, annyi chili paprika, ahány darab az alma, 1,5 ek. citromsav, 2 ek. só, 1 kk. egész bors, 15 dkg cukor, 6 dl fehér borecet (nem fűszeres), üvegenként 1-2 szem borókabogyó és 1-1 szegfűszeg.

A meghámozott almák magházát kivesszük, helyükre 1-1 chili paprikát teszünk. Az almákat 1 órán át citromsavas vízben áztatjuk. 2,5 l vízbe tesszük a borecetet, sót, cukrot - felforraljuk, majd kihűtjük.
Az almákat nagy üvegekbe rakjuk, elosztjuk a borsot, beletesszük a borókabogyót és szegfűszeget. Felöntjük az ecetes lével. Lezárjuk az üvegeket.
Vízfürdőben a forrástól számítva 15 percig gőzöljük.
A vízben hagyjuk kihűlni.

Ecetes alma
Hozzávalók:
3 kg savanykás alma. 10 dkg cukor, 1 ek só, 1 kk fekete bors, 5-6 babérlevél, 2 dl 10%-os ecet, 1 csomag kapor, késhegynyi tartósító.

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, negyedeljük, magházát kivéve, ecetes vízbe rakjuk. A cukrot és a fűszereket 3 l vízben felfőzzük. Az almadarabokat szűrőkanállal a forrásban lévő lébe tesszük 2-3 percre, majd egy 5 literes üvegbe rakjuk. Ha megtelt, a levet ismét felforraljuk, az almákra merjük, rádobjuk a tartósítót, és az üveget lezárjuk. Száraz dunsztba tesszük. Sültekhez kínáljuk. Aki szereti a csípős ízeket, tehet bele pár szem cseresznyepaprikát is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BEFŐZÉSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.