Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - BURGONYAFELFÚJTAK 2

2018.09.07

BURGONYA LEXIKON

Burgonyafelfújt rákkal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 doboz rákkonzerv, 5 dkg vaj, zöldpetrezselyem, kapor és só ízlés szerint.

A nyers burgonyát karikákra vágjuk. Meghintjük kaporral, sót, tejfölt, vajat teszünk hozzá. Az egészet összekeverjük, és a sütőbe tesszük. 5-10 perc múlva hozzáadjuk az összevágott rákot, beleöntjük a levét is. Vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral ízesítjük, s még 20 percig sütjük.
Végül olvasztott vajjal meglocsoljuk, és meghintjük zöldpetrezselyemmel.
Forrón tálaljuk.

Burgonyafelfújt svéd módra
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 4 kis fej vöröshagyma, 1/2 tubus szardellapaszta, 3 egész tojás, 2 dl tejszín (vagy tej), fél citrom leve és reszelt héja, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál vaj (vagy margarin), a forma kikenéséhez kevés margarin és a szóráshoz liszt

A vöröshagymát meghámozom, és apró kockákra vágom. A nyers burgonyát hámozás után ugyancsak felkockázom. A tojássárgákat összekeverem a citromhéjjal, a szardellapasztával és a törött borssal. Apránként, felváltva a zsemlemorzsával, a tejszínt is belekeverem, végül az olvasztott, de már hideg vajjal meg a citromlével összekeverem. A tojásfehérjékből kemény habot verek és belevegyítem a tojássárgás-tejszínes keverékbe. Egy kerek tortaformát a vajjal kikenek, kevés liszttel beszórom, majd beleöntöm a hagymakockákkal elkevert burgonyakockákat. Ráöntöm a tejszínes mártást.
Betolom az előmelegített, forró sütőbe és közepes lángon addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca már száraz marad.
Tálra borítom és felvágva, meleg tányérokra adagolom.

Babos burgonyafelfújt
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg bab, 2 evőkanál vaj, só ízlés szerint.

A külön-külön megfőzött burgonyát és babot húsdarálón megdaráljuk, sót adunk hozzá, és összekeverjük. Az elkészített massza felét kivajazott serpenyőbe rakjuk, elsimítjuk. Hozzáadunk pirított hagymát, a maradék masszával lefedjük.
Újra elsimítjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és megsütjük.
Tálaláskor egy tojássárgájával elkevert tejföllel is leönthetjük.

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - BURGONYAFELFÚJTAK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.