Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - BURGONYAKOTLETTEK 3

2018.08.22

BURGONYALEXIKON

Burgonyakotlett hallal
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 30 dkg halfilé (fogas, süllő, harcsa, ponty), 5 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál liszt, 15 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, törött bors és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A filézett halat a főtt, hámozott burgonyával együtt megdaráljuk, lisztet vagy morzsát, egy kevés vajat, borsot, sót, tojássárgáját adunk hozzá. Elkészítjük a kotletteket, tojásfehérjében és morzsában megforgatjuk, és vajban pirosra sütjük.
Paradicsom- vagy fehérmártással tálaljuk.

Burgonyakotlett hússal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 30 dkg hús, 3 dkg zsír, 5 dkg liszt, 8 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg hagyma, 2 tojás, 10 dkg zsír a sütéshez, törött bors, só ízlés szerint. Elkészítése:
Forró zsírba kockákra vágott húst teszünk, és az apróra vágott hagymával megpirítjuk. Hozzáöntünk fél pohár vizet, és fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk. Ha kihűlt, a héjában főtt, hámozott burgonyával együtt megdaráljuk, sót, borsot, tojást, lisztet adunk hozzá, és jól eldolgozzuk.
A masszából lisztes kézzel kerek kotletteket formálunk, morzsában megforgatjuk, forró zsírban világossárgára sütjük.
Gomba- vagy paradicsommártással, nyers salátával tálaljuk.

Burgonyakotlett sütőtökkel
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 40 dkg sütőtök, 3 dkg zsír, 2 tojás, 5 dkg liszt, 6 dkg morzsa, egy-másfél dl olaj a sütéshez, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Ugyanúgy készítjük el, mint az almás burgonyakotlettet, csak alma helyett áttört sült tököt teszünk bele.
Tejföllel, salátával tálaljuk.

Burgonyakotlett sajttal, román módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 tojás, 3 evőkanál reszelt sajt, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál olvasztott szalonnazsír, törött bors, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A főtt, áttört burgonyát összekeverjük felvert tojással (hasonlóan az omlett készítéséhez), liszttel, sóval, kevés borssal és reszelt sajttal. Ebből a masszából lisztezett deszkán vastag kolbászt formálunk. Keresztben ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, és ellapítjuk.
Lisztben megforgatjuk a lepényeket, és forró szalonnazsírban mindkét oldalukon kisütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - A KOTLETTEK br> Szerző:
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.