Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - BURGONYÁS DERELYÉK 4

2018.09.03

BURGONYA LEXIKON

Szilvalekváros derelye 01.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 1 egész tojás, 20-25 dkg liszt, csipetnyi só, jó kemény szilvalekvár, 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 evőkanál zsír.

A burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozom, és még melegen áttöröm. Ha langyosra hűlt, összegyúrom a nyers tojással, sóval és annyi liszttel, hogy jó rugalmas tésztát kapjak. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, majd egy derelyemetszővel 4 X 4 centis kockákra vágom. Mindegyik közepére teszek egy kis szilvalekvárt, majd háromszögletűre hajtva, a széleit jól összenyomkodom.
Lobogva forró sós vízben kifőzöm, és leszűrve a zsírban megpirított zsemlemorzsára szedem.
Bőven megszórom fahéjas porcukorral.

Szilvalekváros derelye 02.
Hozzávalók:
0,5 kg krumpli, 2 tojás, 0,5 kg liszt, 1 evőkanál zsír, szilvalekvár.

Elkészítés:
A héjában főtt krumplikat meghámozzuk, összetörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a tojással, a sóval, a liszttel. Kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kockára vágjuk, megkenjük szilvalekvárral, és egymásra hajtogatjuk. Forró sós vízben megfőzzük, majd bő zsírban megpirított prézlibe forgatjuk.
Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - BURGONYÁS DERELYÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.