Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - A BURGONYATORTÁK 3.

2018.08.27

BORGONYALEXIKON

Burgonyatorta 07.
Hozzávalók:
50 dkg fagyasztott leveles tészta, 1,5 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 dl tejföl, szerecsendió, őrölt bors, só Elkészítése:
A tésztát felengedjük, és a felét tortaformába nyomkodjuk, de a szélén hagyunk egy keveset. A meghámozott burgonyát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk. Váltakozva a kibélelt formába rétegezzük, közben fűszerezzük. Visszahajtjuk rá a tészta szélét, és befedjük vele a krumplit, a széleit jól összenyomkodjuk. A közepére lyukat vájunk "kéménynek", amelyen a gőz eltávozhat. Tojásfehérjével ráragasztjuk a maradék leveles tésztából kivágott mintákat a tortára, majd átkenjük az egészet tojássárgájával. Közepesen meleg (190 fokos) sütőben másfél óráig sütjük. Ha nagyon pirulna, fedjük le sütőpapírral vagy alufóliával. 10 perccel a sütés befejezése előtt tejfölt öntünk a "kéménybe".
Melegen tálaljuk, salátát adunk mellé körítésnek.

Burgonyatorta 08.
Hozzávalók:
A tésztához:
fél csomag sütőpor (1 kiskanál); 3 evőkanál finomliszt; 3 evőkanál zsemlemorzsa; 25 dkg áttört főtt burgonya; 25 dkg porcukor; 4 db tojás

A krémhez:
10 dkg Rama Sütőmargarin; 2 evőkanál rum; 4 dkg keserű kakaópor; 25 dkg áttört főtt burgonya; 10 dkg porcukor; 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 percig tart. Először a burgonyát, majd a liszttel és a zsemlemorzsával összekevert sütőport adjuk hozzá. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, majd a masszát egy margarinnal kikent, belisztezett, 24 cm átmérőjű, vagy hasonlóan nagy, szív alakú tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 160°C) kb. 30 percen át sütjük, majd hűlni hagyjuk. A krémhez a margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A burgonyával, a kakaóporral, a rummal és a vaníliás cukorral összedolgozzuk. A kihűlt tésztát félbevágjuk, a krémmel megtöltjük, és kívül-belül körben is kenjük vele. Néhány órára behűtjük, hogy egy kissé összeérjen.

Burgonyatorta 09.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 csomag sütőpor, 3 evőkanál finomliszt, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 25 dkg áttört főtt burgonya, 25 dkg porcukor, 4 db tojás A krémhez:
20 dkg Rama Sütőmargarin, 2 evőkanál rum, 4 dkg keserű kakaópor, 25 dkg áttört főtt burgonya, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 percig tart. Először a burgonyát, majd a liszttel és a zsemlemorzsával összekevert sütőport adjuk hozzá. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, majd a masszát egy margarinnal kikent, belisztezett, 24 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 30 percen át sütjük, majd hűlni hagyjuk. A krémhez a margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A burgonyával, a kakaóporral, a rummal és a vaníliás cukorral összedolgozzuk.
A kihűlt tésztát félbevágjuk, a krémmel megtöltjük, és kívül-belül körben is kenjük vele.
Néhány órára behűtjük, hogy egy kissé összeérjen.

Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYATORTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.