Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSALÁDI RECEPTJEINK 1

2018.09.10

CSALÁDI RECEPTJEINK

 

Két mániám van a sok egyéb mellett, az egyik a receptgyűjtés, a másik a főzés. Persze a főzés mellett több-kevesebb sikerrel saját receptek kitalálása is, Van, amit érdemesnek tartok akár leközlésre is, van, amit igyekeztem sürgősen elfelejteni. Ez van! Aligha vagyok ezzel egyedül.
A gyűjtögetésről csak annyit, hogy azt számítógépen 12 éve kezdtem el, megírtam a Drótpostagalamb Recepttárának öt sorozatát, most pedig „Az ízek világa, a világ ízei” sorozatot „szülöm”. Az előbbi sorozatok zömét megtalálhatod az Interneten, az utóbbinak is felkerültek már egyes példányai. Gyerekeim, főleg Lányom szerint már rég eljött az ideje egy családi receptkönyv megírásának is.
Igaza, igazuk van, de…
Van némi elképzelésed arról, hogy milyen nehéz megszülni egy szakácskönyvet?
Főleg akkor, ha az illető "szerző" nagyobbacska leánygyermeke, Pestről hazaérkezvén rögvest azzal kezdi, hogy:
- Apuci, megírtad már, amit évek óta ígérgetsz? Na, igen, Apuci évek óta ígérgeti.
Sajnos írói vénám és szorgalmam alapképlete:
Ígéret 1 + Ígéret 2 + Ígéret x = 0!
Pedig szeretek főzni, szeretek újabb és újabb ételeket kreálni.
Csak leírni vagyok lusta azokat a fránya recepteket. Ezért aztán receptjeim zöme már rég a feledés homályába merült. És most ezeket szedjem össze?
Most kuncogsz, mi?
Te mit tennél a helyemben?
Tudod, hogy milyen az, amikor egyszem leánygyermekem olyan tekinteteket vet rám, de olyant, hogy… na, hagyjuk!
Más lehetőség nem lévén, hozzákezdtem, vagyis, na, hogy is mondják, szóval feltúrtam "Sültgalambos és Konyhás" levéltáramat, receptes szekrényemet, keresgéltem, gyűjtögettem, begyűjtöttem néhai Édesanyám, aztán Feleségem, Lányom és szerény személyem receptjeit, s amit leltem, összehánytam egy kupacba.
Hm.
Ez lenne egy szakácskönyv?
Félek, hogy inkább egy gasztroregényre emlékeztet a rengeteg személyes megjegyzés miatt.
Eh, üsse kavics, aki akarja, majd eldönti, hogy mit is írtam.
Én nem fogom, az már biztos!
Hogy mégis mi lett belőle, nos, azt az alábbiakban meglátod.
Végezetül pár megjegyzés:
Szerencsére szakácsi ismereteim nem csupán annyi ételre terjednek ki, ahány a könyvben szerepel. Rengeteg egyéb ételt is elkészítettem már, de azok receptjén alig, vagy egyáltalán nem módosítottam, vagyis azokat nem tekinthetem saját szüleménynek.
Azon ne csodálkozz, hogy a receptek legalább háromféle stílusban íródtak.
Egy részük amolyan élménybeszámoló féle,
Vannak, amikben megpróbálok tanácsot adni. Persze, betartanod nem kell ezeket, elvégre én is csak megyek a saját fejem után.
Olyanokat is találhatsz, amik úgy íródtak, mintha együtt főzőcskéznénk a konyhádban.
Elnézést a bonyodalmakért!
Jó olvasgatást és kellemes főzőcskézést kívánok:

 

Klemi

HÚSGOMBÓCLEVES
Ez a leves is a véletlennek köszönheti születését. Vendégeket vártunk, mindent megvettem, ami kellett, csak a levesnek valóról feledkeztem meg. Szerencsére volt itthon vagy félkilónyi darát hús, a kertben meg zöldség. Kitaláltam, megfőztem, sikerült, mindenkinek ízlett.
Ez lett aztán Lányom egyik kedvenc levese.
Vagy a másik? Már nem emlékszem.

 

 

 

Hozzávalók:
A leveshez:
2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 közepes gerezd fokhagyma, 1 tk ételízesítő, csipetnyi őrölt bors, só
A húsgombócokhoz:
20 dkg darált hús, 1 tojás, 2 ek zsemlyemorzsa, 1 tk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kk ételízesítő, 1 kk. pirospaprika

Elkészítése:
A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát.
Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát. Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5- 2 l vízzel.
Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak, a gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe.
Megszórom apróra vágott petrezselyem zölddel és készre főzöm.
Megjegyzés:
Ezt a levest az utóbbi időkben kizárólag pulykanyakból főzöm. Veszek 2-3 szép, húsos pulykanyakat, ez kb. 1.5-2 kiló. Rengeteg hús van rajta, ebből lefaragok 30-40 dekányit, ledarálom, és kissé túlfűszerezve ebből készülnek a gombócok.
A megmaradt nyakakból ételízesítővel, szemes borssal és lestyánnal, alaplét főzök.
Ezzel az alaplével engedem fel a ledinsztelt zöldségeket.
A léből 2-3 decit megtartok, mert ebből meg fokhagymamártás lesz!
Elvégre, mint már említettem, a csontokon rengeteg hús van!
Jó tudni, hogy a nyakak főzési ideje 3-4 óra!
Az alaplét már előző nap el lehet készíteni! A fokhagymamártáshoz pedig egy javaslat:
Ne vegetás vízzel, vagy „kockalevessel” öntsd fel, hanem fele alaplé, fele tej, aztán jöhet a tejföl is!

 

HÚSGOMBÓC
Hozzávalók:
20 dkg darált hús, 1 tojás, 2 ek zsemlyemorzsa, 1 tk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kk ételízesítő, 1 kk. pirospaprika

A gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe. Megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel és a levesben készre főzöm. (Itt használhatod fel a durvább zsemlyemorzsát.)

CORDON BLEU
Ez az étel "jobb" helyeken Gordon Blue néven szerepel az étlapon. Gyakran találkozom vele a helyi pizzériák kínálatában is. Ilyenkor újra és újra megfogadom, hogy be nem teszem hozzájuk a lábamat. Ha már leírni se tudják a nevét, akkor...
Hozzávalók személyenként:
1-1 vastag szelet borjúcomb (Ha nincs, végszükség esetén a pulyka is megteszi. Sajnos nálam eddig csak végszükség volt, a bocival vagy 20 éve nem találkoztam.), 1 szelet sajt (trappista vagy füstölt), 1 szelet gépsonka, tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz, és olaj a sütéshez

Elkészítése:
A hússzeleteket vízszintesen kettévágjuk, de nem vágjuk át teljesen, és széthajtjuk. Gyakorlatilag egy félig nyitott zsebet készítünk. Leterítjük folpackkal (én műanyag zacskót használok), és kissé kiverjük. Meghintjük sóval és borssal. Mindegyik húsra 1-1 szelet sajtot és sonkát fektetünk, összehajtjuk, jól összenyomkodjuk, és hústűvel összetűzzük. A szeleteket bepanírozzuk.
A húsokat forró olajba fektetjük, és fedő alatt egyik oldalukat úgy 8 percig sütjük. Majd levesszük a fedőt, megfordítjuk a húsokat, és másik oldalukat további 5-6 percig sütjük. A kész, pirosra sült szeletekről papírkendővel leitatjuk az olajat. Krumplipürével, vagy szalma krumplival és salátával tálaljuk.
Ha úgy érzed, hogy a hússzeletek kezelésében, vagyis a „zsebmetszésben” nem vagy elég profi, akkor se ess kétségbe!
Veregesd vékonyra a húst, terítsd rá a rávalókat és göngyöld fel, mint a palacsintát.

A végeit szépen benyomkodod (mint a töltött káposzta töltelékénél a levelet), és a húst megtűzöd.

Bár a receptek zöme fogvájót ír a tűzéshez ne fogvájót használj, hanem hústűt, azt sokkal könnyebb kibányászni a husiból!

MAZSOLÁS CSIRKE, ALMASZÓSSZAL(eredeti formában)
Ezt a receptet is úgy „szereztem”.
Vendégeket vártam, nem akartam valami hétköznapi kaját feltálalni, hát válogatni kezdtem francia receptjeim között, és felfedeztem a mazsolás gyöngytyúk receptjét. Természetesen módosítgattam rajta, így született ez alábbi recept.
Megjegyzem, nemcsak nekem tetszett meg ez a kaja. Kószáltam a Neten, s mit ad Isten, több tucatnyi helyen fedeztem fel receptemet. Valaki még el is készítette, le is fotózta a művet. Innen szereztem a fotót.
Köszönöm kedves Ismeretlen!
Hogy csodálkozásom még nagyobb legyen, a Magyarországi Evangélikus Egyház honlapján is felfedeztem receptemet a karácsonyi receptajánlatok között, „Különleges receptek Karácsonyra” címszó alatt.
Az angol fordítást pedig már meg se említem!
Ha így megy tovább, na, nem folytatom, inkább kihúzom magam.

 

Hozzávalók:
1 csirke, só, bors, majoránna, 20 dkg mazsola, 2 dl muskotályos bor, 20 dkg rizs, 4-5 alma, hagyma, fokhagyma, ételízesítő, 1 ek cukor

Elkészítése:
Egy szép, méretes csirkét előző este kívül-belül sózz, borsozz be, hajíts bele teáskanálnyi majoránnát, és tedd reggelig hűtőbe. 20 dkg mazsolát áztass be 2 dl édes borba (pl. muskotályos). Önts még rá 1 dl vizet, ebben a lében pihizzen ugyancsak reggelig.
Másnap reggel leszűröd a mazsit, a levét félreteszed.
A mazsit betöltöd a csirekbe, esetleg beletunkolsz még pár gerezd egyéb gyümölcsöt (alma, körte, narancs), majd bestoppolod a csirit és irány a sütő kb. 1 órácskára. Közben előkészítesz 20 dkg rizst, a hagyományos módon készre főzöd, de ételízesítővel, hagymával, és gerezdnyi zúzott fokhagymával is ízesíted.
Almamártás:
Míg a csirke meg a rizs sül-fő, meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a mazsola áztatólevében, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd. Ha a madár szép pirosra sült, kiszeded belőle a mazsit, a rizst egy kerek tál közepére halmozod és beteríted a mazsival, majd szépen körberakod a csirkedarabokkal.
Tálalásig melegen tartod.
Mártás:
A csirkesütésből megmaradt tunkot egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd. Megjegyzés:
Ha meg nagyon csicsázó kedvedben vagy, akkor egy műanyag edényt kikensz Rámával, belegyömöszölöd a rizst, így borítod ki a tál közepére.
Egy kisebb edénykével, meg a mazsolával ugyanezt műveled, és ezt a rizs tetejére rakod ügyesen.
(Ehhez a művelethez levágtam egy nagyobb margarinos doboz tetejéről a peremet, és a kiborításhoz ezt használom segédeszköz gyanánt!)
Az egész művet díszítheted még felkarikázott paprikával és paradicsommal.
Minél színesebb, annál mutatósabb.
Persze az íze se kutya!

RIZSKÖRET EGYSZERŰEN
Hozzávalók: 2.5 dl rizs, olaj, ételízesítő, hagyma, 5 dl víz Elkészítése:
A rizst az olajon megfuttatjuk, majd felöntjük (forró) vízzel, apróra vágott hagymával és ételízesítővel ízesítjük, felforraljuk, majd a lángot visszavéve addig pároljuk, míg az összes folyadékot fel nem szívta. Ha elkészült, 2 evőkanálnyi margarinnal is összekeverhetjük

ALMAMÁRTÁS
A "Mazsolás csirke almaszósszal" c. recept alapján.
Hozzávalók:
2 dl muskotályos bor, víz, 4-5 alma, 1 ek cukor, hússütésből megmaradt pecsenyezsír Elkészítése:
Meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a mazsola áztatásából visszamaradt boros vízben, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd.
A hússütésből megmaradt pecsenyezsírt egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd.
Sült húsok mellé tálalhatod.

ANANÁSZOS GYÜMÖLCSKENYÉR DIA MÓDRA
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt, 4 tojás, 25 cukor, 25 dkg margarin, 1 kis doboz ananászkonzerv, 3 citrom, 15 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl
A grillázshoz:
10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 15 dkg mandula + dióbél apróra vágva
A bevonathoz:
1 tábla tejcsokoládé (10 dkg), 1 tábla étcsokoládé (10 dkg), 3 dkg vaj

Elkészítés:
A konzerv ananászt lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A citromokat alaposan lesikáljuk. Két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
A grillázshoz 10 dkg cukrot egy nagy teflonbevonatú serpenyőben barnára karamellizáljuk, utána beleteszünk 2-3 dkg vajat, vágott mandulát, diót és összekeverjük. A masszát olajjal kikent alufóliára, vagy sütőpapírra öntjük, elsimítjuk, félretesszük, kihűtjük. (Gyorsan megszilárdul és ragad, gyorsan kell vele dolgozni!)
25 dkg margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal.
Ezután hozzákeverjük a tojásokat is, tejfölt, citromlevet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral. Az ananászdarabokat is a tésztába forgatjuk.
A mandula-grillázst apró (kb. 1 cm-es) darabokra tördeljük, és a 2/3-át a tésztába keverjük.
Magas, téglalap alakú, hosszúkás sütőformába töltjük a masszát, és előmelegített sütőben 175 -180 fokon (gázsütő: 3-as fokozat) kb. 70 percig sütjük.
A megsült gyümölcskenyeret a formában kihűtjük.
Ha kihűlt, a csokoládékat apró darabra törve gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, majd egyenletesen bevonjuk vele a gyümölcskenyeret.
A maradék grillázst nagyobb darabokra tördeljük, és a még puha csokoládémázba nyomjuk.
Hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a csokimáz, utána szeletelve, tejszínhabbal tálaljuk.

Forrás:
CSALÁDI RECEPTTÁR
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.