Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DÉLVIDÉKI GASZTRÓANZIX - Bepillantás a vendek konyháiba

2017.10.01

DÉLVIDÉKI GASZTRÓANZIX

Krumplis gombaleves (Corba od pecurki sa krompirom)
Hozzávalók: fél kg gomba (a legjobb erdeiből), 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek vágott zöldpetrezselyem, 3 ek olivaolaj, 35 dkg burgonya, 3 paradicsom, 2 l húsleves, 1 ek liszt, 2,5 dl tejföl, só, bors.

Elkészítés:
A gombákat és a hagymát megtisztítom, mindkettőt vékony szeletekre vágom, majd egy fazékban forrósított olajra dobom. Megpirítom, majd hozzáadom a petrezselyemzöldet. Tíz perc után beleteszem a felkockázott krumplit, további 10 perc múlva pedig a felszeletelt paradicsomot. Puhára párolom, majd felengedek a húslevessel. Lisztes tejföllel behabarom és még 10 percet főzöm. Tejföllel finomítom, sóval, borssal ízesítem.

 

Töltött borjúlapocka
Hozzávalók: 1 kg borjúlapocka. A töltelékhez: 2 tejbeáztatott zsömle, 1 db tojás, só, bors, szerecsendió, majoránna, olaj a sütéshez.

Elkészítés:
A tölteléket egy tálban jól összedolgozzuk és megtöltjük vele a húst. Ezután összevarrjuk a hús végét, s mikor kész, előmelegített sütőben 1 és 1/2 órát sütjük.
A húshoz főtt túrós rétest, köleskását és hajdinakását készítünk.

Szlovén piskótatekercs
Hozzávalók - A piskótához:
5 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor
Töltelékhez:
16 dkg Rama sütőmargarin, 14 dkg darált dió, 4 evőkanál szilvalekvár, 1 evőkanál csokoládé, 1 evőkanál rum, reszelt citromhéj, cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A tojássárgájákat, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, valamint a keményre vert tojásfehérjéket. A sütőlapot kibéleljük sütőpapírral és/vagy vékonyan megkenjük margarinnal. Kb. 1 cm vastag rétegben beleöntjük a piskótamasszát, majd 170 C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
A megsült piskótát tekerccsé göngyöljük. Amikor kihűlt, kigöngyöljük, megtöltjük a töltelékkel, majd ismét összetekerjük, és egy kis időre betesszük a hűtőszekrénybe.

A töltelékhez az olvasztott margarinban kissé megpirítjuk a darált diót és beletesszük a lekvárt, a reszelt citromhéjat, a rumot és a csokoládét.
Alaposan összekeverjük és megtöltjük vele a piskótát.

Forrás:
Világkonyha - Európa - A szlovén konyha
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.