Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DESSZERTEK - BONBONOK 3.

2018.08.29

DESSZERTEK

FEKETE-FEHÉR BONBON
Elkészítése:
Az olvasztott csokival kikenjük a formákat úgy, hogy az oldalára is vékonyan felkenjük kis kanál segítségével. Hűtőbe tesszük, majd ha megszilárdult teljesen, akkor az ellentétes színű megolvasztott csokival megtöltjük a mélyedést. Ismét hűtőbe tesszük.

HÁZI BONBON - AJÁNDÉKNAK
Hozzávalók:
2 evőkanál rum, v. brandy, 13 dkg étcsoki, 2 evőkanálnyi vaj, 4 evőkanál porcukor, 2 db tojássárgája, kakaópor.
Vagy:
1,5 dl tejszín, 1 evőkanál instant kávé, 20 dkg ét tortabevonó, 3 evőkanál porcukor.

Elkészítése:
Gőz felett felolvasztunk 13 deka étcsokit, kikeverjük kétkanálnyi puha vajjal és 4 kanál porcukorral, majd összeolvadás után lehúzzuk a tűzről, két tojássárgáját és két kanál brandyt teszünk bele, ebből a masszából - fél nap hűtőben pihentetés után - diónyi gömböket formázhatunk. Ezek kakaóporba hempergetve, színes mignonpapírban mehetnek is a csinos dobozba.
Másféle dekoratív bonbont, vagy inkább pralinét kapunk a következőképpen: másfél deci tejszínt felforralunk, beletörünk 20 deka ét-tortabevonót, olvadás után hozzákeverünk 1 kanál instant kávét és 3 kanál porcukrot.
A hűtőben dermedés után csillagvégű hab-nyomózsákkal sikerítjük a papír-kapszlikba a masszát.
A tetején igazán ünnepi lesz a kávészem.

HÁZI GRILLÁZS BONBONOKHOZ IS
Hozzávalók 3 főre:
30 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió

Elkészítése:
Előkészítünk egy sütőlapot vagy nagyobb tepsit, aminek az aljára sütőpapírt teszünk, és a tűzhely mellé helyezzük.
A cukrot egy (lehetőleg teflonos vagy hasonló bevonatú) serpenyőbe öntjük.
Közepes lángon, fakanállal folyamatosan kavargatva melegítjük. Először percekig nem fog történni semmi, nem kell bepánikolni, történni fog mindjárt.

NEM ÖNTÜNK ALÁ SEM VIZET, SEM MÁST!

Egyszer csak elkezd kicsit összecsomósodni a cukor, mintha vizes lenne, majd szépen lassan szétolvad. Pont úgy fog kinézni, mintha olaj lenne. Ha esetleg maradnak benne kisebb cukorrögök a barnulás és olvadás ellenére, inkább vegyük le a tűzről időben, a rögök később nem fognak érződni, de semmiképp se égessük túl!
Nagyon kell figyelni a színét: fokozatosan sötétedik, de ha már körülbelül gyantaszínű-világosbarna, akkor levesszük a tűzről, és azonnal belekeverjük a darált diót.
Amint elkeverjük, rögtön a sütőpapírra csorgatjuk, minél vékonyabb rétegben.
Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, és megszilárduljon (kb. 1 óra), majd egy vastagabb nejlonzacskóba tördeljük, és nem érzékeny felületen (én kivittem a járdára) kalapáccsal vagy klopfolóval olyan apróra zúzzuk, amilyenre szeretnénk.

Forrás:
DESSZERTEK - BONBONOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.