Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON - 8

2016.05.04

GASZTRO LEXIKON

HALBSZEITL
- hirtelen, és csak az egyik oldalán pirosra sütött pecsenye
HALEEB (ARAB)
– tej
HALIB VAGY LEBEN (ARAB)
- tej
HALUSKA
- galuska
HALVA
- mézes, szezámmagos golyó
HALVA (GÖRÖG)
- grízsütemény
HALWA (AFRIKA)
- édesség
HAM AND EGGS
- tálon sült tojás sonkával sütve
HAMAM
- arab galamb
HAMINE
- barnára főtt kemény tojás
HAMUZSÍR
- más néven Kálium-karbonát. (K2CO3) A kálium szénsavval alkotott sója. A természetben nem fordul elő szilárd alakban, mert nedvszívó és szétfolyik. Régebben fahamuból készítették ebből (és zsíros tapintásából) ered a hamuzsír elnevezés.
HANGEDLI
- általában 40x60 centiméteres felszolgálókendő, amelynek feladata a felszolgáló kezének és ruhájának megvédése
HARISKA
- tatárka, pohánka (növény)
HAREERA(HARIRA - AFRIKA)
- csirkehúsleves
HARISSA (ARAB)
– afrikai fűszerkeverék, pirospaprikából készült fűszerkrém fokhagymával, kevés korianderrel, olajjal pürévé keverve
HARR (ARAB)
- meleg
HARULA
- Felvidék - lásd: dödölle
HARULA, VAGY HARUL'A (SZLOVÁK)
- lásd: dödölle
HASÉ
- húspogácsa, fasírt, vagdalt vagy töltött leveles tészta
HÁTLETS
- díszes tű, vegyes tálak készítéséhez kell
HAVASI MEGGY
- áfonya
HAWAII MÓDRA
- ananásszal készült
HÁZIÚR
- 4 dl borból és 1 dl szikvízből készített fröccs
HÁZMESTER
- 3 dl borból és 2 dl szikvízből készített fröccs
HECSEDLI
- csipkebogyó
HEFE-WEIZENBIER
- német, élesztős búzasör
HEILBOT
- finomhúsú, hófehér ízletes óriás laposhal, angolul halibut
HELUVA (ARAB)
- édes
HENTES MÓDRA
- máj - szalonnával tűzdelt, lisztbe forgatott, zsírban sült
HENTESNÉ MÓDRA
- sonkával, szalonnával, ecetes uborkával készült
HERINGSMAUZ
- káposztás hering
HERŐCE
- csöröge
HIDEGRE FŐZÉS
- ha "hidegre" főzünk valamilyen anyagot, akkor az elkészülése előtt néhány perccel levesszük a tűzről. Így mire az étel a saját levében kihűl, addigra teljesen megpuhul.
HIDEGRE VERNI - (ha eljárás)
valamely krémet jeges vízfürdőben, habverővel átforgatva lehűteni
HINDI
- arab pulyka
HINTELÉK
- amivel a rétest, a süteményeket vagy az ételeket meghintették
HIPPEN
- ostya
HIRINO
- görög, disznó
HJAFTYJA-BEDZSAR
- azeri marinírozott zöldség
HOBO STEAK (USA)
- sózott sült marhahús
HOI SIN-MÁRTÁS
- szójababból készült, piros-barna fűszermártás. Édeskés és pikáns ízű. A különféle pácok gyakori alkotórésze. Kis üvegekben kapható.
HOLIP (HOLIPNI)
– cső formájú, édes és ropogós ostyafajta. Fagylalthoz, parféhoz kínálták
HOLISKESZ
- lengyeles töltött káposzta
HOLSTEIN MÓDRA
- tükörtojással
HOMÁR
- 0,5-1 kg-os, kék színű (főve piros) atlanti-óceáni rák
HOMINY
– mexikói kukoricakása
HOMOKTORTA
- vaj, tojássárga, cukrozott citrom, és liszt egyenlő arányú keveréke, amihez felvert tojáshabot adtak. Hosszú ideig kellett kavargatni, majd mérsékelt hőn és érintés nélkül kellett megsütni.
HORIATIKI (GÖRÖG)
- saláta sajttal
HORD’OVRE (ORDÖVR)
- előétel
HORTOBÁGYI MÓDRA
– ha rostélyos, daragaluskával tálalva, ha palacsinta, darált hússal töltve, paprikás-tejfölös mártással leöntve
HOSTESS (HOSZTESZ)
- szállodai vagy éttermi háziasszony
HOSZPOT (HOCHEPOT)
- ürühús-darabok sárgarépával, burgonyával és fűszeres lében megfőzve
HOUT (AFRIKA)
- hal
HUEVOS RANCHEROS
- mexikói, buggyantott tojással készült vegyes-saláta
HUITRES
- osztriga
HUMKES
- apróra vágott
HUNGÁRIA KEHELY
- ma már csak néhány helyen használt, a talp felé szűkülő alakú, 3 dl-es söröspohár

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
Gasztronómiai lexikon
Szerző:
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.