Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON - 9.

2016.05.26

GASZTRO LEXIKON

ICCE
- régi űrmérték, 0,84 l
ICE-CREAM (USA)
- fagylalt
IDI APPI
- szingaléz főtt tészta
IFTAR (ARAB)
- reggeli
IKAN
- hal
ILE FLOTTANTE (FRANCIA)
- ejtsd: il flottant = úszó sziget), madártej
ILLATOS GOMBA
- kiváló aromájú kínai gombafajta. Szintén szárítva forgalmazzák
IMPASTARE (OLASZ)
– gyúrni
INDIÁNER
- tejszínhabbal töltött csokoládéfánk
INDIÁN PECSENYE
- teljesen megtisztított baromfi, vastag tésztával vagy agyaggal beborítva és parázsban megsütve
INERSZ
- sózott, paprikázott és hidegen tárolt, esetleg zúzott fokhagymával bedörzsölt liba vagy kacsa hasi hája
INFRASÜTÉS
- a sütés direkt formája, melyben a modern technika a forró levegőt elektromos fűtőszálakkal helyettesíti. A sülő anyag felületét éri az egyenletes, magas hősugárzás, így pirult "kéregrészek" jönnek létre, amelyek ízletesebbé teszik az ételt.
INVENTÁR
- Lásd asztali leltár
IRDALÁS
- párhuzamos bevagdalás (sütnivaló - például kakastaréjnak szánt - szalonnánál ritkábban, míg halaknál - a szálkák felaprítása céljából - sűrűbben)
ISLER
- két lapos, omlós tésztakorong, ribizli lekvárral megtöltve, csokoládéval bevonva. I. Ferenc József császár kedves süteménye volt
ISPANAK
– spenót (török)
ISPÉK, ISPÉKES LEVES
- szárnyas raguleves, melyet belekarikázott tojással sűrítettek, illetve gazdagítottak
ISPINÁC (RÉGIES)
- spenót
ÍZESÍTETT PÁC
- ízesített páclevet készítünk egyes salátákhoz. Tárkonylevelet, metélőhagymát, zöldpetrezselymet finomra, egy kevés ecetes uborkát pedig apró kockákra vágunk, olajjal, hígított ecettel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk.

 
Forrás:
Gasztronómiai lexikon
Szerző:
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.