Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 10.

2016.08.16

GASZTRO LEXIKON

JÄGER (NÉMET)
- vadász
JAHURTI ME MELL (GÖRÖG)
- mézes joghurt
JALAPENO
– mexikói csípős paprika
JALAPENO PAPRIKA
- erős paprika
JAMEZ
- régi erdélyi étel, töltött gödölye (örmény eredetű)
JÁRULÉKOS ANYAG
- a cukrászati készítmény előállításához felhasznált élelmiszer, vagy színező, ízesítő, zamatosító, dúsító, tartósító, lazító, állományjavító, esetleg egyéb célt szolgáló növényi, állati vagy ásványi eredetű anyag, amely az anyagösszetételben a 10%-os arányt nem haladja meg.
JASHA MAROO
- bhutáni aprított csirke
JEGESKÁVÉ
- tejfagylalt, melyet kávékoncentrátummal ízesítettek és tejszínhabbal díszítve kínáltak
JEMISTA (GÖRÖG)
- töltött paradicsomok, vagy paprikák
JERKE
- egyévesnél fiatalabb nőstény bárány
JIBN (ARAB)
– sajt
JIMACA (MEXIKÓ)
- gumós zöldség, zamata a nyers burgonya, az alma és a retek ízére emlékeztet
JÓASSZONY MÓDRA
- a szakács fantáziája szerint minden jó, ami a konyhában található
JOSEPHINE MÓDRA
- ha főzött gyümölcs, tejberizsre helyezve, cukorral meghintve, és meglocsolva málnasziruppal
JUAN MÓDRA
- forrázott csípős és paradicsompaprika-saláta, tojással, petrezselyemmel és olajbogyóval ízesítve
JUICE(DZSÚSZ)
- lé (pl. gyümölcs vagy zöldséglé)
JULEP
- amerikai bárital. Cherry, borsmenta likőr jégdarabokkal keverve
JULIENNE MÓDRA
- Hajszálvékony szálakra szeletelt zöldséggel tálalva
JULIENNE VÁGÁS
- "zöldségmetélt", vékony csíkokra szeletelt leveszöldség
JULIENNERE VÁGÁS
- darabolási forma, gyufaszálszerű vékony metéltet jelent
JUS
– pecsenyelé
JUS (EJTSD: ZSÜ)
- (ha eljárás) különféle húsok aromátokkal, zöldséggel való sütése után, a húst kiveszik, a visszamaradt zsiradékot folyadékkal felöntik, (esetleg paradicsompürével színezik is), majd a felére-harmadára beforralják, szitán átpasszírozzák, s a hús mellé kínálják
JUS DE VEAU LIÉ
- kötött borjú-lé

 
Forrás:
Gasztronómiai lexikon
Szerző:
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.