Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 12 - 1

2016.09.19

GASZTRO LEXIKON

LABAN
- Savanyú tejital, ami gyakran helyettesíti a tejet főzés közben.
LABAN MA SEIL (ARAB)
- puha, érett juhsajtot olajban pépessé, krémszerűvé összetörve
LABENAH
- Sűrű krémsajt. Fűszerezve gyakran használják mártogatásra
. LA KAMA
– marokkói fűszerkeverék
LÁBEDLI
- fasírt, húspogácsa (labdapecsenye)
LABLABLI (AFRIKA)
- fokhagymaleves
LAGHOS
- görög, nyúl
LAHM (ARAB)
– hús
LAHMA BI AJEEN
- Arab pizza
LAHMOUN (AFRIKA)
- hús
LAKÓFRÖCCS
- 1 dl borból és 4 dl szikvízből készített fröccs
LAKSA
- balkáni tésztaféle reszelt sajttal
LAKSA
- thai halleves
LAKTUKA
- salátanövény
LANGALLÓ
- kenyérsütésnél a maradékból (kotralék) készülő lángos, illetve sült lapostészta
LANGUSZTA
- olló nélküli rák (1,5 - 4 kg-osra is megnő)
LAOS VAGY GALANGAGYÖKÉR
- a gyömbérgyökér unokatestvére csak kissé üvegszerűbb és rózsaszínűbb a gyökere annál, valamint kissé csípősebb, borsosabb ízű. Vigyázni kell, hogy a leve ne cseppenjen a ruhánkra, mert nem eltávolítható. Friss gyökérdarabot használjunk, ha lehetséges, de szárított korongonként (felhasználáskor vízben kell előáztatni) és por alakban egyaránt kapható, frissen és por alakban egyaránt használják
LAPCSÁNKA
- fűszeres krumpli-lepény – lásd: dödölle
LAPICKA
- fémlapát
LAPÓTYA 01
. - lapos lepény., vagy fánkhoz hasonló töltött süteményfajta
LAPÓTYA 02.
- cipó formájú szilvás bukta olajban kisütve
LAPOTYKA
- Vas-megye - lásd: dödölle
LAPREZSÁN
- szilvórium
LARDÍROZÁS
- szalonnával tűzdelés, burkolás
LASAGNE (OLASZ)
- tésztalapok - széles tésztalapok
LASAGNETTE (OLASZ)
- hullámos szalagtészta
LASKA
- széles metéltre darabolt tészta
LAT
- régi súlymérték, 1,75 dkg
LATKESZ
- izraeli tojáslepény
LAZÍTÁS
- a meleg konyhai technológiákban gyakran szerepel lazítás, melynek a célja a készítendő étel, hús, felfújt, püré, krém könnyebb szerkezetűvé, levegősebbé tétele. Leggyakrabban alkalmazott módja a kikeverés, habbá verés.
LEBBENCS (LEVES)
- szárazon pirított törttésztával, vagy tarhonyával, és pirított szalonnával készült kissé sűrűbb burgonyaleves
LÉDIG
- kimérve értékesített ital. Pl. lédig bor.
LEGÉNYFOGÓ
– ha leves, laskára vágott főtt hússal és zöldségekkel tálalva
LEGÍROZÁS
- finomhabarás, sűrítés (tejszín, tojássárgája tejjel elkeverve)
LEGÍROZÁS
- krémlevesek, mártások, tejszínnel, tojássárgájával való dúsítása.
LEGÍROZVA
- (ha eljárás) a forrásban lévő ételt - a tűzről való levétel után - tojássárgája és tejszín keverékével (royallal) sűrítik, utána már nem forralják, különben összeugrik

 

 

 

Forrás:
Gasztronómiai lexikon
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.