Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 12 - 2- 13- 1.

2016.10.26

GASZTRO LEXIKON

LOUBIA (FASSULYA)
- Paradicsomszószban főtt zöldbab.
LOUKOUMÁDES (GÖRÖG)
- mézes felfújt
LŐNYE
- A mákos gubához hasonló régi édes ételféleség.
LÚDGÉGE
- orsó alakú tészta
LUNCH (LÖNCS)
- vagdaltszerű konzervféleség; villásreggeli
LYONI MÓDRA
- sült (szalma) hagymával, általában a hagymás rostélyoshoz adják. Nagyon finom, csak nehezen emészthető, diétás ételeknél nem adható.

M

- Lásd Mallingand fok!
MA (IRÁN)
- víz
MACEDÓN MÓDRA
- paradicsomos mártással locsolgatva
MACERÁLÁS
- likőrök készítésekor a növényi részek nedves kezelése kioldás céljából
MACÉRER
- pácolás fűszerekkel, olajjal, citrommal
MACKÓ
- lásd: dödölle
MACOK
- lásd: dödölle (Mátra déli része)
MÁCSIK
– kifőtt tészta
MADEIRA BOR
- spanyol vagy portugál eredetű, fűszeres, erős vörösbor
MADELEINE
- francia aprósütemény
MADRAS MÓDRA
- fűszeres olajjal
MAFLA
- Fél liter bor, és fél liter szódavíz keveréke.
MAGYAR BORS
- fűszerpaprika
MAGYAROS
- lecsós (esetleg pörköltes)
MAGYARÓVÁRI
- (ha pulykamell) a natúrszelet pirított gombával, sonkával, sajttal borítva, majd grillben átsütve
MAÎTRE D'HÔTEL (METRÖ DOTEL)
- a francia brigádrendszerben az étterem vezetőjének neve
MAIZENA
- kukoricakeményítő
MAJJA, MOJJ (ARAB)
- víz MAJORSÁG (RÉGIES) - háziszárnyas
MAKARÓ
- Nem makaróni! Régi tészta étel. Volt édes és sós változata. Reszelt sajttal, zsemlemorzsával és vajjal készült.
MAKARÓNA 01. (ARAB)
- főtt tészta

Forrás:
Gasztronómiai lexikon
Szerző:
 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.