Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 12 - 3.

2016.10.06

GASZTRO LEXIKON

LESTYÁN
- Vegeta néven is emlegetett fűszernövény. Első sorban a leveleit használjuk, de a gyökere is használható ízesítésre

LEVESBETÉT
- A levesben lévő alapanyagokon kívül belefőzött jellemző nyersanyag vagy készítmény (pl. tésztafélék, rizs, burgonyagombóc), amely fokozza a leves telítő értékét, energia- és tápanyagtartalmát, növeli élvezeti értékét.

LEZSÍROZÁS (LÁSD MÉG ZSÍRTALANÍTÁS, PARÍROZÁS)
- főzés közben az ételek felszínére feljött felesleges zsiradékot leszedjük. Ha a szűréshez szűrőruhát használunk, akkor előbb hideg vízzel nedvesítsük meg és jól csavarjuk ki.

LIBAMÁJPASZULY
- barna, vese alakú, közepes nagyságú, puha bab

LICSI
- dióhoz hasonló, csonthéjas gyümölcs (kínai)

LIGHT
- (lájt) Angolul könnyűt jelent. Azon termékek jelölésére használják, amelyeknek energiatartalmát (zsír-, cukor-) valamilyen módon csökkentette. Pl.: margarinok, tejtermékek, üdítő italok.

LIKTÁRIUM
- gyümölcsíz, gyümölcskocsonya (préselt gyümölcssajt) - a mai lekvár őse

LIMETT, LIMETTA
– citrus, citrom

LINGUINE (OLASZ)
- szalagtészta

LINZER
- omlós tészta 1 rész porcukor, 2 rész zsír, 3 rész liszt.

LIQUAMEN
- halból készült, sós mártás, melyet fűszerként és sózás helyett/kiegészítőjeként is használtak az ókorban (helyettesíthető szardellapasztával megbolondított szójaszósszal)

LISZTES VAJ
- a lisztet a vajjal összegyúrjuk, és állandó keverés mellett tesszük az ételbe. Magyarországon utó sűrítésre használják, a francia konyhában azonban normál sűrítési mód

LISZTLÁNG
- nullás liszt

Forrás:
Gasztronómiai lexikon
Szerző:
 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.