Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 18.

2016.11.29

GASZTROLEXIKON

M
MARIDES
(GÖRÖG)
- apróhal
MARINÁD(LÁSD MÉG ECETES PÁCLÉ)
- (hagyományosan) fűszeres, sós, ecetes, hagymás lében pácolt halféle, (újabban) pác (száraz vagy nedves). Ecetes páclevet (marinádot) készítünk a heringfélékhez vagy a marinírozott pontyhoz. Ehhez a hagymát karikára vágjuk, felöntjük vízzel, ecettel, sóval, kevés törött borssal és néhány csepp étolajjal.
MARINÁLT (MARINÍROZOTT)
- sós, erősen fűszeres, ecetes lében pácolt (rendszerint hal, zöldség vagy vadhús)
MARINÍROZÁS
- pácolás
MARLENKA
- örmény mézes vagy szerecsendiós sütemény
MAROILES
- francia sajtfajta
MARÓNI
- szelídgesztenye
MARSCHAL MÓDON
- (ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal
MÁRTALÉK
- mártás, szósz
MÄRZENBIER
- márciusi sör, a nyár beköszönése előtti utolsó főzetű sör, régebben nálunk is gyártották sörgyáraink
MASA HARINA
- a tortillákhoz, és a tamaleshez használt lisztkeverék, egy rész kukoricaliszttel és egy rész búzaliszttel helyettesíthetjük. Az ebből gyúrt nyers tészta a masa.
MASALA
– jelentése, fűszerkeverék
MASCARPONE
- A mascarpone egy semleges ízű (olasz) tejszínkrémsajt. Ugyan úgy használják édességek (pl. tiramisu, vagy torta töltelék) elkészítéséhez, mint kifőtt tésztára, húsokhoz stb. való szószokhoz. Értelemszerűen az édességeknél cukrot tesznek hozzá, meg egyéb ízesítőszereket, a szószoknál pedig sót, fűszereket, fokhagymát, hagymát, stb.
MASZTIKA
- köménylikőr

 
Forrás:
GASZTRONÓMIAI LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

Forrás:
Gasztronómiai lexikon
Forrás:
GASZTRO LEXIKON
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.