Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 22..

2017.01.11

GASZTROLEXIKON

 

M
MILIACHO
-
olasz eredetű kolbászfajta. Lisztből, kenyérdarabokból húslevessel, zsírral és vérrel készítették
MILIEU (MILIŐ)
- asztalközép. Díszítés céljából az asztal közepén elhelyezett textília
MINESTRONE (MINESTRA)
- sűrű olasz leves (összetétele: makaróni, rizs, zöldség)
MIRABELLA
- apró szemű sárga szilva
MIREPOIX (MÖRPOÁ)
- megtisztított és felkockázott sárgarépa, zellergumó, valamint póréhagyma keveréke (a hagyományos francia konyha [le grand Cuisin] egyik fontos segédanyaga; kiegészíthető még petrezselyem-gyökérrel, pasztinákkal, valamint petrezselyemmel is)
MIRIN
- fehérbor, úgy készítik, hogy 1 liter Sake (szakéban) 7 evőkanál cukrot forralnak fel
MIRMIZ
- tuniszi marhapörkölt
MISE EN PLACE (MIZANPLACC)
- (ha eljárás) a tényleges főzési folyamat meggyorsítását szolgáló előkészítő műveletek - például a hozzávalók feldarabolása, vagy mártások, alaplevek főzése, stb. - összefoglaló neve.
MISKULANCIA
- Salátakeverék. Zsályából, salátából fodormentával, ánizzsal (ahogyan akkor nevezték: pujpunellával), borvágóval, petrezselyemmel készített különlegesség. Első ismert receptje 1806-ból való, de Jókai több regényében is szerepelteti.
MISMÁS (MISMIS)
- túrós, barackos vagy szilvalekváros lepény
MISMIS (ARAB)
- sárgabarack
MISZO
- fermentált szója, nagyon sűrű, sötét, kissé darabos szósz. Japánban levest is készítenek belőle, a húsleveskockát helyettesíti. Ázsiai boltokban beszerezhető.
MITITEI
- Vagdalthús roston sütve. Romániában, főként Erdélyben, három féle húsból (birka-, sertés-, marhahús), szódabikarbónával készítik mícs a neve, melynek jelentése "kicsi".
MITONAGE
- húslé különféle főzelékek készítéséhez
MITSITHRA (GÖRÖG)
– fehér, friss sajt
MIXED PICKLES
- vegyes savanyúság
MIXER
- Bárokban az italkeverést végző személy
MIXER SZETT
- A kevert italok elkészítéséhez és felszolgálásához szükséges eszközök gyűjtőneve. Ide tartozik: a rázókehely, a keverőpohár, a különböző mércék, stb.
MIXGRILL
- vegyes rostonsült
MOJO SZÓSZ
- varázsszósz, a szó az afro-amerikai (néger) folklórból származik, a woodoo hit egy eleme. A tartalma lehet különböző mágikusnak tartott növények, és porok (valamilyen csípős paprika). Megvédenek a gonosztól, szerelmet, üzleti sikereket, és jó szerencsét, stb. hoznak. Ezért, ha a mojo rosszul készült, az ereje elillan, mint a kámfor.
MOLNÁRKALÁCS
- Fagylaltostya a XIX. századi neve.
MOKKA
- kávéfajta, a jemeni Mokka kikötővárosról kapta a nevét
MONDOLA
- mandula
MONTÍROZÁS
- vajjal való dúsítás. Az ételek vajjal történő feljavítása, állományjavítása. Habverővel mindaddig keverjük az ételt, amíg a vajdarabkák teljesen el nem olvadnak. Ezzel növeljük az étel tápértékét, azon kívül bársonyosan sima lesz.
MONTÍROZVA
- (ha pecsenyelé, mártás, vagy leves) vajjal dúsítva, fényezve
MONY (TIKMONY)
- tojás
MORNAY MÁRTÁS
- reszelt parmezánnal dúsított besamel
MORTADELLA
- sertéshúsból készült fokhagymás felvágott

Forrás:
GASZTRONÓMIAI LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.