Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 28.

2017.03.15

GASZTRO LEXIKON

O
ORJALEVES

- orja csontból készített húsleves lúdgége tésztával
ORLY BUNDÁZÁS
- az Orly bundázáshoz sörtésztát keverünk, mely lisztből, tojásból és sörből áll. A hússzeleteket először lisztbe, majd a sörtésztába mártjuk és végül forró, bő zsiradékban sütjük ki.
ORLY MÓDON
- sörtésztába mártva és kisütve
ORMÁNSÁGI MÓDRA
- a felszúrt sertésdagadót főtt, füstölt sertéshúsból, sertésmájból, kinyomkodott zsemléből, fűszerekből készített töltelékkel megtöltik, sütőben pirosra sütik, és hagymás burgonyasalátával tálalják. (Ormánság egy néprajzi táj Baranyában, a Dráva mentén)
OSSOBUCO (OLASZ)
- milánói módra készített borjúláb
OSTYA
- lisztből folyadékkal és járulékos anyagokkal készített, sűrűn folyó tésztából sütőlapokban vagy formában sütött lapok vagy figurás készítmények.
OTTONEL
- muskotály
OUZO (GÖRÖG)
- ánizspálinka
OYSTERS (USA)
- osztriga
ÓVÁRI
- (ha borjúszelet) gombapéppel, gépsonkával és (óvári) sajttal beborítva
ÖKÖRSZEM
- tyúktojás
ÖRDÖGLÁNGOS
- Szepesség - lásd: dödölle
ÖRMÉNY MÓDRA
- hússzeletek hagymás, gombás öntettel
ÖSSZEFUTÁS
- az olajvaj (majonéz) felhígulása
ÖSZTÖVÉR (RÉGIES)
- sovány, vékony (pl. "ösztövér berbécs-comb", ösztövér reggeli)
ÖTFŰSZER-KEVERÉK
- csillagánizs, szecsuani bors (helyette feketebors), édeskömény, szegfűszeg és fahéj keveréke. A sültek gyakori fűszere.
OZ
- Az uncia rövidítése

Forrás:
GASZTRONÓMIAI LEXIKON
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.