Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 31.

2017.05.02

GASZTRO LEXIKON

P
PARFÉ
(PARFAIT)
- tejszínhabbal dúsított, formában fagyasztott fagylalt
PARÍROZÁS - (ha eljárás)
inak, zsiradékok eltávolítása a húsról, formázás
PARÍROZÁS (LÁSD MÉG ZSÍRTALANÍTÁS, LEZSÍROZÁS)
- főzés közben az ételek felszínére feljött felesleges zsiradékot leszedjük. Ha a szűréshez szűrőruhát használunk, akkor előbb hideg vízzel nedvesítsük meg és jól csavarjuk ki.
PÁRIZSI BUNDÁZÁS
- a hússzeleteket csak lisztbe és felvert tojásba mártjuk, melyet közvetlenül csak a sütés előtt végezzünk
PÁRIZSIASAN
- lisztbe és felvert tojásba bundázva
PÁRMAI MÓDRA
- a darabolt húsokat (pl. borjú, sertésborda) és szárnyasokat tojásba és sajtba bundázzák, olajban kisütik, majd paradicsommártással tálalják. (Párma - város Olaszországban) PARMENTIER MÓDRA
- a sült burgonyát finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával meghintik. Sült húsok (pl. bélszínszeletek) mellé adják körítésnek. (Antoine Parmentier a XVIII. században ő terjesztette el a burgonyát Franciaországban)
PÁROLÁS
- a párolást mindig rövid lében vagy mártásban végezzük, fedő alatt, erős gőzképződéssel. Ezáltal az étel megőrzi sajátos ízét, tápnedveit.
PASHA
- török kávélikőr
PASILLA
– mexikói csípős paprika
PASTA
(OLASZ) - kifőtt tészta, paszta
PASTA ASCIUTTA, PASTASCIUTTA(OLASZ)
- kifőtt tészta
PASTA E CECI (OLASZ)
- tésztás csicseriborsó-leves
PASTA E FAGIOLI (FASOI - OLASZ)
– fehérbab-leves sózott sertéshússal és tésztával

Forrás:
GASZTRONÓMIAI LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.