Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK - A BABGULYÁSOK 5

2017.06.17

GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK

BABGULYÁS 09.
Hozzávalók:
füstölt csülök, vagy tarja, 50 dkg vékony héjú fehér szárazbab. A füstölt hús helyett használhatunk nem füstölt sertés-, marha-, birkahúst is. 4 db babérlevél, szurokfű, 10 dkg vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt kömény, piros paprika, 1 ek. Liszt, 8 dkg zsír, csipetke

Elkészítése:
A babot előző nap hideg vízbe beáztatjuk. A húst előző nap majdnem puhára főzzük. Ha kész, kivesszük a csülköt és kicsontozzuk. A leszedett húst egyforma nagyságú kockára feldaraboljuk. Ezt másnapig félre tesszük. Másnap a babot a füstölt hús levében feltesszük főni. Közben, ha nyers a hús ráérünk a főzés napján feldarabolni. Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítjuk, félrehúzva tűzről beletesszük a fokhagymát összezúzva, majd egy-két percig együtt tovább pirítjuk. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, és utána beletesszük a piros paprikát, a szurokfüvet, őrölt köményt, és a húst.
Összekeverjük, és puhára pároljuk.
Ha kész, a babot enyhén berántjuk barna rántással, és összeöntjük a hússal.
Gulyásleves sűrűségű legyen.
A végén csipetkét vagy nokedlit teszünk bele. 10 percig pihentetjük.

BABGULYÁS 10.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg marha lábszár, 30 dkg szárazbab, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 ek pirospaprika, őrölt kömény, őrölt bors, só, oregánó majoránna, csipetke

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk. A marhahúst mosás után nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Felforrósított olajban megpirítjuk a hagymát, majd a húst és együtt pirítjuk tovább. Beletesszük a babot, a fokhagymát, a pirospaprikát, a borsot, a köményt, a majoránnát és az oregánót, kissé megsózzuk, jól összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy egy tenyérnyit ellepje. Felforraljuk, és lassú tűzön majdnem készre pároljuk. Ekkor vizet öntünk hozzá és beletesszük a csipetkét.
Készre főzzük.
Utána ízesítünk és puha kenyérrel tálaljuk.
Túl sok leve azért ne legyen!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
LEVESEK - GULYÁSOK
Szerző:

, Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.