Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK 13.

2018.09.12

HALAK LEXIKONJA

GOMBÁS HALÁSZLÉ
Hozzávalók:
1,5 kg ponty, 50 dkg belsőség, 50 dkg vöröshagyma, 4 erős paprika, 25 dkg gomba, pirospaprika, őrölt bors, só

Elkészítése:
A halat megtisztítom, hat szép szeletet félreteszek belőle. A többit a négyfelé vágott hagymákkal és az erős paprikákkal 2 liter vízben jó puhára főzöm. Áttöröm, és ha a lé sűrű lenne, még öntök hozzá vizet. Pirospaprikával, sóval, borssal fűszerezem, beleteszem a felszeletelt gombát és 5 percig főzöm.
Végül belerakom a belsőségeket, a félretett halszeleteket, és még 10 percig forralom.

GYERGYÓI HALÁSZLÉ
Hozzávalók:
80 dkg-os ponty, 1 hagyma, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, pirospaprika

Elkészítése:
A ponty fejét, uszonyait, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük, beirdaljuk, és ujjnyi csíkokra vágjuk. A haltejjel, ikrával együtt besózzuk. A kiesett részeket, csontokat 2 l vízben egy nagy, felszeletelt hagymával, sóval 3-4 órán át nagyon csendesen főzzük. A levet áttörjük, belerakjuk a halfiléket, az ikrát, tejet, a zöldpaprikát és a paradicsomot apróra vágva és lassan, egyenletesen főzzük. A közben felgyűlt halzsírra pirospaprikát szórunk, jó bőven.
A halászlé akkor jó, ha a föléje tartott kezünk a párájától ragacsossá válik.
Vegyes halból is készíthető halászlé: szokás az alaplevet apró halakból elkészíteni és azután belefőzni a nagyobb halak felszeletelt húsát.

GYERGYÓI HALÁSZLÉ BURGONYÁVAL
Hozzávalók személyenként:
2-3 burgonya és 2-3 kisebb hal (keszeg, sügér, kárász), 1 nagy fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 1 evőkanál pirospaprika, 1 cikk fokhagyma, 1-2 zöldpaprika, 1 csípős paprika, só

Elkészítése:
A halakat megtisztítjuk, az uszonyokból, fejekből alaplevet készítünk (mint fent). A halakat lapjára elvágjuk, irdalással az apró szálkákat bevagdaljuk, majd ujjnyi darabokra vágjuk, besózzuk. A hagymát apróra vágva a zsírban megpároljuk, rátesszük a pirospaprikát, fokhagymát, apróra vágott csípős- és zöldpaprikát, feltöltjük az elkészült alaplével.
10 percnyi forralás után beletesszük a kockára vágott burgonyát.
Amikor ez félig megfőtt, belerakjuk a halszeleteket és keverés nélkül lassan készre főzzük.

Forrás:
HALAK LEXIKONJA - HALÁSZLEVEK, HALLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.