Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND - 23 - 2017. 06. 09.

2017.06.09

HETI ÉTREND

23, Heti étrend VASÁRNAP:
Orjaleves, Tanyasi töltött csirke, Argentin fejes saláta, Almás-barackos bukta
HÉTFŐ:
Köménymagleves, Görögös rizses hús Zizi módra, Gyümölcs
KEDD:
Tót babgulyás, Rakott karfiol, Darázsfészek
SZERDA:
Citromleves, Aliz módra, Borjúrolád pikáns töltelékkel, Túró-krémfagylalt
CSÜTÖRTÖK:
Diós joghurtleves, Cukkinipörkölt, Almás puding
PÉNTEK:
Csirke - gombaleves, Csalánfőzelék, Gyümölcs
SZOMBAT:
Tejleves mézes kukoricagombóccal, Gombás lecsó kölessel, Palacsinta gyümölcskrémmel

CSIRKE-GOMBA LEVES
Elkészítése:
20 dkg csirkemellet apróra vágunk, elkeverjük 1 tojásfehérjével, megforgatjuk étkezési keményítőben. Egy liter húslevest felforralunk, beletesszük a csirkedarabokat, 5 dkg szeletelt gombát, 5 dkg bambuszrügyet (konzervben kapható), 1 kiskanál gyömbért, 3 szál finomra vágott újhagymát, 1 evőkanál szójaszószt

CSALÁNFŐZELÉK
Elkészítése:
A spenóthoz hasonló módon készíthetünk főzeléket a rendkívüli gyógyerejű csalánból is. A mosókesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dekagrammot, és váltott vízben alaposan mossuk meg. Utána a szár nélküli leveleket tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba, öntsünk rá 4 dl vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normálméretű tárcsával ellátott műanyagházas húsdarálón hajtsuk át, a visszamaradt lébe pedig áztassunk be 1 vékony szeletekre vágott zsemlét.
A húsdaráló alól elvett kisebb zománcozott edényben melegítsük fel a csalánpürét, adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét, szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt borsot, és alaposan összedolgozva forraljuk fel. Végül a megmaradt lével engedjük fel a tejfölös rántást, és adjuk a főzelékhez.
Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.
Melegen, tetszés szerinti feltéttel tálaljuk.
Hűtőszekrényben tároljuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.