Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 23 - 2017. 06. 10.

2017.06.10

HETI ÉTREND

23, Heti étrend VASÁRNAP:
Orjaleves, Tanyasi töltött csirke, Argentin fejes saláta, Almás-barackos bukta
HÉTFŐ:
Köménymagleves, Görögös rizses hús Zizi módra, Gyümölcs
KEDD:
Tót babgulyás, Rakott karfiol, Darázsfészek
SZERDA:
Citromleves, Aliz módra, Borjúrolád pikáns töltelékkel, Túró-krémfagylalt
CSÜTÖRTÖK:
Diós joghurtleves, Cukkinipörkölt, Almás puding
PÉNTEK:
Csirke - gombaleves, Csalánfőzelék, Gyümölcs
SZOMBAT:
Tejleves mézes kukoricagombóccal, Gombás lecsó kölessel, Palacsinta gyümölcskrémmel

 

TEJLEVES MÉZES KUKORICAGOMBÓCCAL

Hozzávalók:
4 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 l tej, 8 dkg méz, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín, 8 dkg kukoricadara

Elkészítése:
A vaj feléből és a lisztből világos rántást készítek, felengedem tejjel, mézzel ízesítem, és jól felforralom. Közben 2 tojássárgáját és a maradék mézet vajjal kikeverem, hozzáadom a kukoricadarát, majd beleforgatom a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Beleszaggatom a forrásban levő tejbe, és puhára főzöm. Amikor megfő, leveszem a tűzről, és a tejszínben simára kevert tojássárgájával elkeverem.
Leveses csészékben vagy üvegtálkákban azonnal tálalom. Elkészítési idő: kb. 35 perc
Jó tanács:
Mielőtt hozzáadnánk a tejszínes tojássárgáját, vegyük le a tűzről, különben a tojás kicsapódik.

GOMBÁS LECSÓ KÖLESSEL
Hozzávalók:
75 dkg húsos, vastag zöldpaprika, 25 dkg gomba, 10 dkg hántolt köles, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors

. Elkészítés:
A hántolt kölest térfogatához képest négyszeres mennyiségű vízbe szórom, és enyhén megsózva puhára főzöm. (Az összes folyadéknak el kell főni alóla.) Közben a felhevített olajon megfonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Megsózom, megborsozom, belekeverem a zúzott fokhagymát és beleteszem az előzőleg megtisztított, valamint felszeletelt gombát. Fedő alatt, saját levében puhára párolom. Ezután hozzáadom a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát. Ugyancsak fedő alatt üvegesre párolom. A már megfőtt kölest hozzáadva óvatosan összekeverem, rákarikázom a paradicsomot, és lefedve, az előmelegített, forró sütőbe tolom. 15 percig párolom, majd a sütőből kivéve hagyom állni még 15 percig.


 

PALACSINTA GYÜMÖLCSKRÉMMEL
Hozzávalók:
2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, 20 dkg liszt, só, kevés olaj.

Elkészítése:
Tejjel, szódavízzel, tojással, liszttel, csipetnyi sóval palacsintatésztát keverünk, vékonyan olajozott serpenyőben megsütjük. A szezonnak megfelelő gyümölcsöket, pl.: eper, banán, ananász, szőlő stb. likőrrel ízesített vaníliakrémmel keverjünk össze és töltsük a palacsintákba.
Tetejét percukorral hintsük, forrón tálaljuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.