Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 24 - 2017. 06. 11.

2017.06.11

HETI ÉTREND

24, HETI ÉTREND
VASÁRNAP:

Bárányból, pandúrleves bakonyi módra, Toledói töltött csirke, Hálós sárgabaracktorta
HÉTFŐ:
Erdélyi fokhagymaleves,Ájult imám - Imam bayildi - kicsit nmásképp , Barackpálinkás körtefagylalt
KEDD:
Nyári kapros tejfölleves, madártojással, Gyümölcsös rizsfelfújt, Gyümölcs
SZERDA:
Áttetsző spárgaleves, Tavaszi hústekercs, Karibi saláta (önálló ételként is)
CSÜTÖRTÖK:
Székely tárkonyleves, libatepertős galuskával,Csalánfőzelék, Diós, leveles pogácsa
PÉNTEK:
Hideg görög gyümölcsleves, Göntéri pörkölt, Almás csók
SZOMBAT:
Karfiolleves, Narancsos sonka, Joghurtos meggykehely

BÁRÁNYBÓL PANDÚRLEVES BAKONYI MÓDRA
Hozzávalók:
20 dkg báránylapocka, 15 dkg gomba, 8-10 dkg kolbász, 6 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, paprika, só, 1 dl vörösbor, 1 csokor petrezselyem
A reszelt tésztához:
10 dkg liszt, 1 tojás, só

Elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Megszórjuk paprikával, kevergetjük egy picit, majd felöntjük 1 dl vízzel és kiforraljuk.
A lapockát kis kockákra vágjuk, kevés vízzel felengedjük, majd lefedjük, és félpuhára pároljuk.
A kolbász fölkarikázzuk, a gombát kockára vágjuk, és a levesbe tesszük. Fölengedjük a kellő mennyiségű vízzel, sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáöntjük a vörösbort és beletesszük a csokorban hagyott petrezselymet. Készre főzzük, közben a lisztbe beleütjük a tojást, sózzuk, és kevés vízzel keményre gyúrjuk. Nagy lyukú reszelőn a levesbe reszeljük és megfőzzük.
A petrezselymet ki is dobhatjuk a levesből, de ha valaki szereti, akkor merje ki magának.

TOLEDÓI TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
1 csirke, 2 narancs, 2 alma, 2 zsemle, 3 dl tej, só, gyömbér, 5 dkg mazsola, 1 tojás, 3 dkg vaj, 1 csipetnyi majoránna, törött bors, pirospaprika

Elkészítése:
A csirkéket kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, majoránnával, pirospaprikával. Meghámozzuk, és kockára vágjuk a narancsokat, és az almákat elkeverjük 2 dl tejben áztatott zsemlével, a mazsolával, 1 tojással, sóval, kevés gyömbérrel. A csirke hasüregébe töltjük, a nyílást lezárjuk. Mély tűzálló tálba tesszük, öntünk alá 1 dl bort 1 dl vizet. Leöntjük forró vajjal, a tálat lefedve sütőben takaréklángon puhára pároljuk. Időközben sokszor meglocsoljuk saját levével.
Ha már kezd puhulni, levesszük a fedőt, megkenjük vajjal, és pirosra sütjük.

HÁLÓS SÁRGABARACKTORTA
Hozzávalók - A tésztához:
30 dkg kukoricapehely (Cornflakes), 10 dkg vaj vagy Rama margarin, 20 dkg cukor, 2 dl tejszín
A tetejére:
1 kg sárgabarack, 10 dkg sárgabaracklekvár, 25 dkg cukor

Elkészítése:
A vajat vagy margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg enyhén karamellizálódik. Felöntjük a tejszínnel, felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kukoricapelyhet is. Kis lángon körülbelül 2 percig főzzük, majd sütőpapírral kibélelt tortatormába öntjük. A tésztát lenyomkodjuk, szélén alacsony peremet képezünk. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük. A formából kivéve megkenjük a sárgabaracklekvárral. A gyümölcsöket 1-2 percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A torta tetejét sűrűn kirakjuk a félbevágott barackokkal. A maradék cukrot körülbelül 0.7 dl vízben feloldjuk, majd gyenge tűzön karamellizáljuk.
A még folyós cukormasszából egy fakanál segítségével a torta tetejére keresztül-kasul csíkokat csorgatunk, azaz “behálózzuk” a tortát.
Ne hagyjuk sokáig állni, mert az alja megpuhul.
Ezt a tortát liszt érzékenyek is fogyaszthatják.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.