Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 24. - 2017. 06. 17.

2017.06.17

HETI ÉTREND

24, HETI ÉTREND VASÁRNAP:
Bárányból, pandúrleves bakonyi módra, Toledói töltött csirke, Hálós sárgabaracktorta
HÉTFŐ:
Erdélyi fokhagymaleves,Ájult imám - Imam bayildi - kicsit másképp , Barackpálinkás körtefagylalt
KEDD:
Nyári kapros tejfölleves, madártojással, Gyümölcsös rizsfelfújt, Gyümölcs
SZERDA:
Áttetsző spárgaleves, Tavaszi hústekercs, Karibi saláta (önálló ételként is)
CSÜTÖRTÖK:
Székely tárkonyleves, libatepertős galuskával,Csalánfőzelék, Diós, leveles pogácsa
PÉNTEK:
Hideg görög gyümölcsleves, Göntéri pörkölt, Almás csók
SZOMBAT:
Karfiolleves, Narancsos sonka, Joghurtos meggykehely

KARFIOLLEVES
Hozzávalók:
30 dkg tisztított karfiol, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, késhegynyi törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A megtisztított karfiolt apró rózsáira vágjuk, majd kis fazékba tesszük. Ráöntjük az olajat, és erős lángon gyorsan lepirítjuk, közben kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekeverjük, és ráöntünk 1 liternyi vizet. Beleszórjuk a vegetát és a borsot, valamint a megmosott, apróra vágott petrezselyemzöld felét. (Kevés sóval is ízesíthetjük, de vigyázzunk, mert a vegeta sós!) Fedő nélkül felforraljuk, és 10 percig főzzük. (Fedetlenül főzve, a karfiolból elillannak a puffasztó gázok. ) Amíg a karfiol fő, a tejfölt simára keverjük a liszttel és fél dl vízzel. A forrásban lévő levesbe csorgatjuk, közben kevergetjük. Ismét felforraljuk, és 5 percig főzzük, végül beleszórjuk a megmaradt petrezselyem zöldet.
Befedve lehúzzuk a tűzről, és 10 perc múlva tálaljuk.

NARANCSOS SONKA
Hozzávalók:
50-60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka (vagy nem nagyon zsíros tarja) egy darabban, 5 narancs, 2 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál mustár, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, kevés cukor, csipetnyi só

Elkészítése:
A félig főtt sonkát ujjnyi vastag szeletekre vágom. A sonkaszeleteket úgy állítom egymás mellé egy hosszúkás, keskeny tűzálló tálba, mintha egy darabban volna, a bőrével felfelé. 3 narancsot meghámozok, belső fehér bundáját is gondosan leszedem, majd gerezdekre szétszedem. A gerezdeket kockákra vágom. A sonkát körberakom a narancskockákkal. A megmaradt 2 narancsot félbevágom, levét kicsavarom, és összeöntöm a vörösborral. Belekeverem a mustárt, a szegfűszeget, a törött borsot, és belereszelek egy kevés narancshéjat is. Ezután sóval és csipetnyi cukorral ízesítem. Ezzel az öntettel úgy locsolom le a sonkát, hogy a szeletek közé is bőven csurogjon a fűszeres-gyümölcsös léből. A tálat szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőben addig párolom, amíg a beleszúrt villa hegye könnyedén kihúzható a sonkából.
Ha már egészen puha, akkor a tál tetejét levéve, a sonkabőrt ropogós pirosra pirítom.
Vigyázat!
A narancslétől és a cukortól nagyon hamar megpirulhat.
Petrezselymes párolt rizst vagy burgonyapürét kínálok mellé.

JOGHURTOS MEGGYKEHELY
Hozzávalók:
4 pohár meggyes joghurt, 240 g meggy, 40 g porcukor, 0.8 dl cherry brandy, 2 dl tejszín

Elkészítése:
Üvegtálba öntjük a joghurtot, hozzáadjuk a cukor 2/3 részét, a likőrt, és jól elkeverjük. Hűtőszekrényben legalább egy óráig lehűtjük. A maradék cukorral és kevés vízzel a kimagozott meggyet félpuhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, kihűtjük, majd belekeverjük a hűtött joghurtba.
Előhűtött poharakba adagoljuk, tejszínhabbal és meggyel díszítjük.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.