Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 25. - 2017. 06. 18.

2017.06.18

HETI ÉTREND

25. HETI ÉTREND
VASÁRNAP:

Belga hagymaleves , sörrel, sáfránnyal., Rakott csülök, Almás pite
HÉTFÓ:
Brokkolikrémleves, Angol töltöttparika, Bögrés mákos
KEDD:
Hajdúsági zöldbableves, hidegen, Palacsinta gyümölcskrémmel, Gyümölcs
SZERDA:
Csomboros káposztaleves, hidegen, Gombapaprikás, Sárgadinnye sonkával
CSÜTÖRTÖK:
Köménymagleves, Árpagyönggyel rakott zöldbab, Akácmézes narancsfagylalt
PÉNTEK:
Málnaleves, Almás veseragu, Piskótaszelet
SZOMBAT:
Diós joghurtleves, Kelbimbófőzelék burgonyafasirttal, Ausztrál, gyümölcsös habcsóktorta

 

BELGA HAGYMALEVES - SÖRREL, SÁFRÁNNYAL
Hozzávalók:
80 g zsiradék, 800 g hagyma, 100 g Liszt, 1 l világos sör, 1/2 l húsleves (kockából), 4 uborka nagyságú cukkini, 150 g krumpli, 200 g hámozott paradicsom, 1 húsos zöldpaprika, 1 mk őrölt sáfrány, só, bors

Elkészítése:
A zsiradékon megfonnyasztjuk a megtisztított, vékonyan felkarikázott hagymát, megszórjuk liszttel, apránként felöntjük sörrel és a húslevessel, majd jól elkeverjük. Amikor forrni kezd, beletesszük a megtisztított, csíkokra, vagy kockára vágott zöldségféléket, és lassú tűzön, fedő alatt az egészet puhára főzzük, de a zöldségnek nem szabad szétfőnie! A főzés befejezése előtt 10 perccel, hozzáadjuk a felkarikázott paradicsomot és a sáfrányt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Forrón tálaljuk.
Pirított szemleszeleteket tálalhatunk mellé.

RAKOTT CSÜLÖK
Hozzávalók:
1 db csülök, 1 kg burgonya, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, 40 g só, 1 dkg törött bors

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott csülköt besózzuk, aztán kevés víz hozzáadásával, félpuhára pároljuk. A pároló léből kivéve kihűtjük, majd kicsontozzuk, és éles késsel vékony szeletekre vágjuk. A megtisztított burgonyát, a vöröshagymát és a zöldpaprikát karikákra vágjuk, a füstölt szalonnát csíkokra daraboljuk. Mély tűzálló tál aljára helyezünk egy réteg karikára vágott burgonyát, megsózzuk, aztán rátesszük a hagymát, a szalonnát, a paradicsomot, a felszeletelt csülökhúst, a zöldpaprikát, végül a tetejét burgonyával zárjuk. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk, elkeverjük benne a zúzott fokhagymát, és a tétegezett anyagokra öntjük. Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.

ALMÁS PITE
Hozzávalók:
80 dkg rétesliszt, 40 dkg margarin, 2 tejföl, csipet só, 1 sütőpor, kristálycukor, 1 tojás a kenéshez. A töltelékhez: alma (mennyiséget nem írok, a receptből kiderül, hogy miért), fahéj, cukor, dió (én kb. 15-20 dkg-ot szoktam használni)

Elkészítése:
Először a tölteléket készítem el: az almát megpucolom, apróra feldarabolom és felrakom dinsztelni, minta lekvárt főznék. Ha már valamennyire szétesett ("lekvárosodik"), hozzáadom a cukrot (én szemre készítem, de kb. kilónként 30 dkg-ot), és kevés fahéjjal ízesítem. Én előre el szoktam készíteni, és üvegben tárolom - kb. 1,5- 2 db 7 dl-es üvegnyi mennyiség kell belőle.
Hagyom kihűlni.
Összegyúrom a tésztát: a lisztbe 1 csipet sót szórok, összekeverem a sütőporral, majd belemorzsolom a margarint. Minél jobban elmorzsolom benne, annál jobban sikerül a tészta. A tejföllel összeállítom úgy, hogy először csak az egyiket gyúrom bele, majd a másikból annyit, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon. (Vigyázni kell, mert változó a liszt minősége, óvatosan adagoljátok a második tejfölt!)
A tésztát két részre osztom, a nagyobbik felét kinyújtom, kizsírozott, lisztezett tepsibe terítem - az oldalára is! Meghintem darált dióval gazdagon és rákenem az almát, majd újra gazdagon meghintem dióval.
Kinyújtom a tészta másik felét és betakarom vele a tölteléket. A széleit összenyomkodom. A tetejét villával megszurkálom, felvert tojással megkenem és megszórom kristálycukorral. Közepes lángon kb. 20-30 percig sütöm - tűpróbáig. Csak akkor szeleteljétek fel, ha már kihűlt, melegen nem nagyon lehet!
Tipp: olcsóbb, ha dió helyett búzadarával vagy zsemlemorzsával hintitek meg a tésztát.
Nem a legolcsóbb változat és eléggé munkás is az alma készítése, de aki eddig kóstolta, mindenki dicshimnuszokat zengett. Általában nem ilyen tésztát szoktak hozzá sütni, pedig ez igen egyszerű és nagyon finom.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.