Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 25. - 2017. 06. 19.

2017.06.19

HETI ÉTREND

25. HETI ÉTREND
VASÁRNAP:

Belga hagymaleves , sörrel, sáfránnyal., Rakott csülök, Almás pite
HÉTFÓ:
Brokkolikrémleves, Angol töltöttparika, Bögrés mákos
KEDD:
Hajdúsági zöldbableves, hidegen, Palacsinta gyümölcskrémmel, Gyümölcs
SZERDA:
Csomboros káposztaleves, hidegen, Gombapaprikás, Sárgadinnye sonkával
CSÜTÖRTÖK:
Köménymagleves, Árpagyönggyel rakott zöldbab, Akácmézes narancsfagylalt
PÉNTEK:
Málnaleves, Almás veseragu, Piskótaszelet
SZOMBAT:
Diós joghurtleves, Kelbimbófőzelék burgonyafasírttal, Ausztrál, gyümölcsös habcsóktorta

BROKKOLIKRÉMLEVES 09.
Hozzávalók 4 személyre:
1 zacskó (500 g) Bonduelle fagyasztott brokkoli (vagy friss), 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 leveskocka vagy maradék húsleveslé, petrezselyemzöld, sajt, só, bors, csigatészta vagy csipedli

Elkészítése:
A brokkolit leöntjük hideg vízzel, vagy maradék húsleves lével, hogy éppen ellepje, csipet sót és leveskockát (víz esetén) teszünk bele. Lassú tűzön megfőzzük. Néhány darabot kiveszünk, beletesszük a tejfölt. Turmixgéppel összeturmixoljuk, visszatesszük az egész darabokat, megszórjuk petrezselyemzölddel. Ne forraljuk újra, mert a tejföl elválik, és nem lesz olyan sima. Ha kiadósabbra akarjuk, tésztát is teszünk bele, de ezt külön vízben főzzük. Ha kész, beleöntjük a tejszínt és összeturmixoljuk, a tetejét reszelt sajttal szórjuk meg. Hidegen is finom. Aki szereti a brokkolit, nagyon fogja szeretni ezt az egyszerű és finom zöldséglevest.
A székesfehérvári Vár étterem receptje

ANGOL TÖLTÖTT PAPRIKA 02.
Elkészítése:
Hosszában félbevágunk és kicsumázunk 4 nagy húsos zöldpaprikát. 20 deka sertéscombot 20 deka főtt füstölt sertéshússal átdarálunk, összekeverjük 8 deka félig főtt rizzsel. 2 kis kockákra vágott paradicsommal, 2 apróra vágott ecetes uborkával, egy nyers tojással, sóval, törött borssal, késhegynyi kakukkfűvel meg bazsalikommal ízesítjük. Közé keverhetünk egy csokor összevagdalt petrezselyemzöldet meg 5 deka reszelt sajtot is, attól még ízesebbé válik. Ezzel a húspéppel púposan megtöltjük a fél zöldpaprikát, kiolajozott tűzálló tálra egymás mellé ültetjük, és 2 deci tejföllel leöntve, a tálat lefedve, a sütőben körülbelül másfél óráig sütjük.
Tálalás előtt meghinthetjük még 5 deka reszelt sajttal, ami szépen ráolvad a tetejére.

BÖGRÉS MÁKOS 04.
Hozzávalók:
2 db tojás, 10 dkg vaj, 1 bögre porcukor (kb. 30 dkg), 1 bögre darált mák (kb. 30 dkg), 1 bögre hideg tej, 1 bögre liszt, 2 citrom reszelt héja, 1 teáskanál sütőpor, fél teáskanál fahéj

Elkészítése:
A vajat kicsit megolvasztjuk, hogy ne legyen nagyon kemény, majd porcukorral jól kihabosítjuk. Ha kész, beledobjuk a citromhéjat, és egyenként hozzáadjuk az egész tojást. Ekkor óvatosan tovább habosítjuk, (egy kicsit össze fog futni), majd szép lassan hozzáöntjük a tejet, amitől folyékony anyagot kapunk. Ekkor elkeverjük ezzel a vajas masszával a már összekevert többi anyagot: a porcukrot, a darált mákot, a lisztet, a sütőport. Ekkor egy tortakarikát alufóliával becsomagolunk, hogy az alja ne eresszen, és beleöntjük a masszát. Lisztbe hempergetett magozott meggyet dobunk a tetejére. 180 fokos gőzös sütőben 60-70 percig sütjük. (Gőzös = nem nyitjuk ki a sütőajtaját, hogy a pára bent maradjon) Kihűlés után kivágjuk óvatosan a formából, majd kettévágjuk. Pikáns lekvárral betöltjük vékonyan, rátesszük a tetejét, és olajos csokival bevonjuk a tetejét. (A kevéske olaj azért szükséges, hogy ne törjön, könnyebb legyen vágni.)
Tálalás:
a tányérra cseresznyepálinkával elkevert tejszínes pudingot szolgálunk fel a sütemény mellé.
Juhos József, a Gundel étterem főcukrásza

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.