Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS- SONKÁSLEVESEK 3.

2018.09.12

LEVESEK LEXIKONJA

CSÜLKÖS-BABOS KÁPOSZTA ISASZEGI MÓDRA
Elkészítése:
1 szép füstölt csülköt, és egy kiló előző este beáztatott babot feltettem főni. Kissé zsírosabb, kiló körüli dagadót felkockáztam, és sós vízbe feltettem, hadd fődögéljen. Mikor félig megpuhult, következett 3 kiló édes (gyalult), és 1 kg savanyú káposzta. Egy hámozott, egészben hagyott vöröshagymát is pottyantottam a fazékba, majd fűszereztem kevéske sóval, őrölt borssal, babérlevelekkel. 20 dkg paradicsompürét kevertem még bele, majd lefedtem, és puhára pároltam. 10-15 dkg füstölt szalonnát apróra vágtam és kiolvasztottam a zsírját. Erre dobtam rá 2 fej apróra vágott hagymát és egy fej zúzott fokhagymát. Kevergetve megpirítottam, lisztet szórtam rá és pirospaprikát. Elkészült a rántás, amit a készülő étel levével egy kicsit felengedtem, és félreraktam.
A csülök és a bab már megfőtt közben, ezeket lehúztam a tűzről és kicsit hagytam kihűlni. A csülköt kicsontoztam és kockákra vágtam.
Hozzáadtam a fövő káposztához, no és a babot is persze. Berántottam, tejfölöztem, és egy jót forraltam rajta.
Mikor késznek tűnt, kóstoltam és kicsit kiegészítettem az ízét sóval és kevés fokhagymás ecettel.
A sóval végig óvatosan kell bánni, mert a savanyú káposzta és a csülök is sós. (Kovács Nándor)

CSÜLKÖS FOKHAGYMÁS KRUMPLILEVES
Hozzávalók: 40 dkg főtt csülök, 1 közepes fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 60 dkg krumpli, 10 dkg sárgarépa, 2 evőkanál olaj, 2 dkg liszt, 1 liter füstölt lé (lehet kockából is), 1 evőkanál vágott snidling, só

Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta az apró kockákra vágott hagymát, rátesszük a kockázott burgonyát meg répát. Kevergetve rövid ideig pirítjuk, megszórjuk liszttel, beletesszük a zúzott fokhagymát, jól elkeverjük, és amikor már habzik a liszt, beleöntjük a füstölt levet, szükség esetén megsózzuk, 20 percig kíméletesen főzzük. A csülköt falatnyi darabokra vágjuk, a levesbe tesszük, és még 10 percig főzzük.
Snidlinggel megszórva tálaljuk.

CSÜLKÖS KÁPOSZTA 01.
Hozzávalók:
1 kg füstölt csülök, másfél kg savanyú káposzta, fél kg burgonya, fél l fehérbor, 4 dl tejföl, törött bors

Elkészítése:
A csülköt puhára főzzük, kicsontozzuk, felszeleteljük. A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk, a fazék aljára tesszük. Erre teszünk egy réteg csülökhúst, majd egy réteg káposztát.
Addig rétegezzük, amíg minden hozzávaló el nem fogy. Felöntjük borral, megborsozzuk és lassú tűzön, keverés nélkül, kb. 2 órán át főzzük.
Tálalás előtt tejfölt teszünk a tetejére.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSÜLKÖS - ÉS SONKÁSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.