Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CUKKÍNI LEVESEK 6

2018.08.29

LEVESEK LEXIKONJA

FOKHAGYMÁS CUKKINILEVES 01.
Elkészítési idő: 110 perc - Munkaidő: 35 perc
Hozzávalók 4-6 főre:
2 db cukkini, 2 fej hámozott, szeletelt fokhagyma, 2 l csirkehúslé, 1 evőkanál összevágott bazsalikomlevél, 4 evőkanál olívaolaj, 1 fej összevágott vöröshagyma, 2 db hámozott, vékonyra szeletelt burgonya

Elkészítése:
Az olajat nagy teflonserpenyőben megforrósítjuk, és a hagymát, a fokhagymát 5-10 perc alatt puhára pároljuk benne. A burgonyát beleforgatjuk, 2 percig a tűzön kevergetjük, megborsozzuk, és a levessel felöntjük. 30 percig főzzük, majd langyosra hűtjük. A cukkinik két végét levágjuk, majd először hosszában négyrét vágjuk, utána felaprítjuk. A levest turmixoljuk, majd újra felforraljuk, és a tetején képződő habot leszedjük. A cukkinit hozzáadva 20-25 percig, illetve addig főzzük, amíg meg nem puhult.
Tálalás előtt a bazsalikommal ízesítjük, ha kell, utánfűszerezzük, és díszítésül a tetejére is szórhatunk néhány bazsalikomlevet.

FOKHAGYMÁS CUKKÍNILEVES 02.
Hozzávalók:
2 vékonyka cukkíni, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors

Elkészítése:
A cukkínit megmossuk, két végét levágjuk, majd vékony karikákra aprítjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk, ezután felöntjük 8 dl vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a vegetát, majd a borssal fűszerezzük. Befedve felforraljuk, és 5 percig főzzük. Közben a tejfölt, fél dl vizet és a lisztet simára keverjük, a petrezselyemzöldet valamint a zöldhagyma zöld szárát megmossuk, és nagyon finomra összevágjuk. A hagyma fehér részét vékonyka karikákra aprítjuk. A forrásban lévő levet a tejfölös liszttel behabarjuk, és kevergetve legalább 5 percig forraljuk.
Ezután belekeverjük a hagymakarikákat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a zöldfűszereket.
Éppen csak egyet forralunk rajta, máris befedjük, és a tűzről félrehúzzuk.

JEGELT PÓRÉS CUKKÍNI-LEVES (OSZTRÁK)
Hozzávalók:
2 közepes cukkini, 2 póréhagyma, 1,5 dl tejszín, 1 dl tejföl, 7 dl marhahúsleves, 0,5 dl száraz szamorodni, 1 retek, só, fehér bors, vaj, kapor, Worchester, citromlé

Elkészítése:
A tejszínből kemény habot verünk, beleforgatjuk a tejfölt, és kevés Worcesterrel ízesítjük. Amíg ez ül a hidegben, a cukkinit hámozzuk, darabokra vágjuk, a póré fehér részét karikákra, a zöldjét csíkokra metéljük. Kevés vajon megpirítjuk a cukkinit és a pórét, majd a levessel felöntve félpuhára főzzük. Turmixoljuk, s hagyjuk kihűlni. A pórécsíkokat vajon megfuttatjuk, és hagyjuk kihűlni, a retket vékony csíkokra vágjuk.
A levesbe belekeverjük a tejszínes keveréket, sóval, borssal, citromlével, a borral, és kevés Worcesterrel ízesítjük.
Tálaláskor póré- és retekcsíkokkal, vágott kaporral díszítjük.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CUKKÍNI LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.