Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - FEJTETTBABLEVESEK 5

2018.08.22

LEVESEK LEXIKONJA

FEJTETTBAB-LEVES KUKTÁBAN
Hozzávalók:
1/2 kg fejtett bab, a szokásos leveszöldség, zeller feltétlenül, 1 fej vöröshagyma egészben, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, só, pirospaprika

Elkészítés:
Beleteszem a kuktába a babot, a zöldségeket, a füstölt húst, a babérlevelet, sót, és nekiállok főzni. Ekkor kinyitom a kuktát, ellenőrzöm a zöldségek állapotát, berántom a levest a fokhagymás, pirospaprikás rántással, kiforralom. Külön szoktam kifőzni a csipetkét, mert nem szeretem, ha orvul megissza az összes levest előlünk. Csipetke: Egy ekkora adag leveshez kb. 8-10 deka lisztből készül, 1 tojással. Jó keményre kell gyúrni a tésztát, ha kell, még és még lisztet adagolva hozzá.
Amikor már atomos, bele kell csipkedni a forrásban lévő folyadékba, lett légyen az akár maga a leves, akár külön víz.
Néhány percnyi forralás után leszűrhető, felhasználható.

FELVIDÉKI BABLEVES
Elkészítés:
60 dkg fejtett babot egy bő liter vízzel felöntünk, sózzuk, borsozzuk, néhány babérlevelet és 2 cikkekre vágott paradicsomot adunk hozzá. Lefedve addig főzzük, míg a bab megpuhul. 2 ek lisztet elkeverünk 2 dl tejföllel, és ezzel besűrítjük a levest. Ha levettük a tűzről ízlés szerint kevés borecettel ízesítsük.

FRANCIA ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók:
vaj 8 dkg, vöröshagyma 5 dkg, póréhagyma 5 dkg, sárgarépa 15 dkg, fehérrépa 15 dkg, zeller 5 dkg, fejes káposzta 15 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs, fokhagyma 2 gerezd, húsleves 1 l, fejtett bab 10 dkg, kifli 2 db, Pannónia sajt 15 dkg, kakukkfű, szerecsendió, őrölt bors, só

Elkészítése:
4 dkg vajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a vékony karikákra szelt póréhagymát. A zöldségeket és a káposztát vékony metéltre vágjuk, rátesszük a hagymára, megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel, és fedő alatt néhány percig pároljuk. Apróra vágott fokhagymával, őrölt borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. Felengedjük a húslevessel, megsózzuk és hozzáadjuk a fejtett babot. Mérsékelt tűzön, lassú forrás mellett puhára főzzük. Közben a kiflit 2 cm vastag karikákra szeljük és megvajazott sütőlemezre téve, a sütőben megpirítjuk. Kevés főtt zöldséget kiemelünk a levesből, jól lecsöpögtetjük és áttörjük.
Az így nyert zöldségpürével megkenjük a kifli-karikákat, megszórjuk reszelt Pannónia sajttal és egy csipetnyi szerecsendióval, majd olvasztott vajat rácsöpögtetve, a sütőbe tolva piros-ropogósra pirítjuk.
A tűzforró leves mellé külön tálaljuk a zöldséges-sajtos kifli-karikákat.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A FEJTETTBABLEVESEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.