Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK 8

2018.09.15

LEVESEK LEXIKONJA

FOKHAGYMALEVES CÍPÓBAN
Hozzávalók: 4 nagyobb gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, arasznyi póréhagyma, 1 liter húsleves, őrölt fehér bors, 2 csapott ek liszt, fél csokor metélőhagyma, 4 db kb. 40 dekás rozscipó

Elkészítése:
A fokhagymát présen áttöröm, majd a vajon épp csak megfuttatom. Közben a póréhagymát karikára vágom, a fokhagymához adom, és kevergetve 2-3 percig pirítom. Ezután a levessel fölöntöm, fehérborssal fűszerezem, fölforralom, és a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítem. 2-3 percig forralom, aztán leszűröm. A tálaláshoz a cipók tetejét lecsapom, és a belsejüket kikaparom. A forró levest belemerem, és metélőhagymát szórok rá. Minden cipót betakarok 1 tetővel.
Nincs külön levesbetét, mindenki annyit kapargat a kenyérbélből, amennyit akar.

FOKHAGYMALEVES SÁRGADINNYÉVEL
Hozzávalók:
1 kicsi, jó érett sárgadinnye, 6 dl száraz fehérbor, 1 szelet meghámozott fehér kenyér, 2 evőkanál darált fehér (hámozott) mandula, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd egészen friss, még zöld fokhagyma, késhegynyi só, és őrölt fehér bors

Elkészítése:
A sárgadinnyét félbevágom, kimagozom, és az egyik darabot apró kockákra vágva, a hűtőszekrénybe teszem. A másik felét nagyobb darabokra aprítom, és turmixgép poharába rakom. Hozzáteszem a darált mandulát, a szétmorzsolt kenyeret, az olajat és a zúzott fokhagymát, ezután pedig sóval, borssal fűszerezem. 2 dl bort ráöntök, és pépesre töröm. A megmaradt bort is hozzáöntve, addig keverem, amíg egynemű leves lesz belőle. Tálaláskor néhány darabka jégbe hűtött dinnyekockát, valamint egy-egy jégkockát az előhűtött leveses csészékbe osztok, és a levet ráöntöm.

FOKHAGYMÁS BROKKOLI LEVES
Hozzávalók 4-5 személyre:
fél zacskó mirelit brokkoli (kb. 25 dkg), 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 dl kefir vagy joghurt, 2 tyúkhúsleves-kocka, csipetnyi porcukor, 1 tojásból készített galuska (levesbetét)

Elkészítése:
A még fagyos brokkolit apró kockákra, illetve kis rózsákra vágjuk, majd a forró olajon állandóan kevergetve kissé lepirítjuk. Ha már a levét elfőtte, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Azonnal felöntjük 1 liternyi vízzel, és a tűzre visszatéve felforraljuk. Beletesszük a húsleveskockákat és kevés sót. A kefirben simára keverjük a lisztet, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós.
Jól kiforraljuk, és a galuskát is belefőzzük.
Addig főzzük, amíg a galuska mind fel nem jön a leves tetejére.
Végül csipetnyi cukorral ízesítjük.
Karfiollevest is lehet így készíteni. Elkészítési ideje: kb. 30 perc

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - FOKHAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.