Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - ALMALEVESEK

2018.08.23

LEVESEK LEXIKONJA

ALMALEVES 09.
Elkészítése:
1 kg illatos rétesalmát (savas ízű nyári alma) mossunk meg, vágjuk ketté, és vékonyan hámozzuk meg.
A magház kivágása után aprítsuk kisebb darabokra, öblítsük át, és tegyük egy zománcozott fazékba. Öntsünk rá 9 dl vizet, adjunk hozzá fél vaníliarúdat hosszában kettéhasítva, és fedő alatt főzzük puhára. Közben 4 nagyobb tojás sárgáját 14 dg mézzel és egy csipetnyi sóval verjünk fel habosra. Lassan engedjük fel 1 liter friss, hideg tejjel, és néhány percig folyamatosan keverjük. Ha nyers tejet használunk, azt előtte egy külön erre a célra fenntartott, és előzőleg kivizezett vastag falú zománcozott edényben forraljuk fel, mert a lassú főzéstől megsavanyodhat. A bőrösödés elkerülésére célszerű a tejet hideg vízbe állítani, és időnként megkeverve lehűteni. (Nem kell felforralni a nyers tejet, ha garantáltan friss.) Vegyük le az almakompótot a tűzről, és lassan adagolva keverjük hozzá a tejes pépet.
Továbbra is állandóan, és a gyümölcs összezúzódása valamint a kiloccsanás elkerülése érdekében egy irányban kevergetve takaréklángon főzzük kb. háromnegyed óráig. (Ha túl kicsi a lángnyelv, állítsuk kissé nagyobbra, mert ha nem gőzölög a folyadék, nem fog sűrűsödni.) Sűrítés közben a kevergetést rövid időre sem szabad abbahagyni, mert különben a tej összefut, és dobhatjuk ki az egészet.
Főzés közben a levest még állandó keverés mellett se hagyjuk felforrni, mivel ebben az esetben is összefut. Sűrítés után engedjünk hideg vizet a mosogatóba, állítsuk bele a fazekat, és keverjük tovább, amíg lehűl.
Csak hűtőszekrényben tárolható.
A jobb helykihasználás, és az esetleges kiömlés elkerülése érdekében a kész levest töltsük egy 2,5 literes befőttesüvegbe. Hidegen tálaljuk. Mivel tárolás alatt a víz kicsapódik a tetején, a méz pedig leül az aljára, tálalás előtt keverjük össze. Akinek nem bírja a torka a hideg ételeket, az néhány másodpercre tegye az almalevest teljes lángra, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Ne hagyjuk kimerve felmelegedni, és télen a fűtőtestre se tegyük, mert a lassú melegítéstől megsavanyodik.
A fenti mennyiségű leves 4 személynek 2 napra elegendő.

ALMALEVES 10.
Hozzávalók:
1 kg alma (Golden), 5 dkg cukor, fél citrom, 5 db szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 1 dl tejszín, 5 dkg liszt, só

Elkészítése:
A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk.
Jól lehűtve csészékben tálaljuk. Elkészítési idő: 30 perc

ALMALEVES 11.
Hozzávalók:
5-6 savanykás alma, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, citromhéj, kis darab fahéj, csipetnyi só

Elkészítése:
Az almát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Másfél liter hideg vízzel, cukorral, egy kis fahéjjal, egy kevés citromhéjjal, csipetnyi sóval feltesszük főni. Ha puhára főtt, azonnal behabarjuk a tejföllel elkevert lisztes habarással. Újra felfőzzük, és tálaláskor egy tojássárgáját keverünk a levesbe. Ízlés szerint még cukrot adhatunk hozzá. A gyümölcsöt mindig a cukorral együtt tegyük fel főni. Ízesíthetjük még kevés borral vagy kevés rummal. Az almaleves gyorsan elkészíthető. Tálalhatjuk melegen vagy nyáron hidegen is. Gyümölcslevest készíthetünk egresből, cseresznyéből, ribiszkéből, meggyből és egyéb gyümölcsökből is. A gyümölcs mennyisége 30 40 dkg legyen.
Elkészítésük az almaleveséhez hasonló.
Egyénileg ízesíthetjük.

ALMALEVES 12.
Elkészítése:
Hat borízű (savanykás) almát hámozzunk meg, a csutkát kiszedjük belőlük, és kis darabokra vágjuk. Fél liter vízben egy darabka fahéjjal s egy fél citrom levével főzzük puhára. Törjük át szitán. Egy evőkanál lisztből, kevés vajjal készítsünk világos rántást. Öntsük fel fél liter fehérborral és egy kevés vízzel, s annyi cukorral ízesítsük (a bortól függ), hogy kellemes savanya legyen. Ezután keverjük bele az almapürét, és egyet forraljunk rajta.
Pirított zsömlekockákkal tálaljuk.

ALMALEVES 13.
Elkészítése:
Forraljunk fel 2 dl vizet 2 dkg cukorral, 1 szem szegfűszeggel és kis darab fahéjjal (fahéj és szegfűszeg helyett használhatunk kis darab vaníliát is, ha a gyerek jobban szereti). Vékonyan hámozott, megmosott citromhéjból is tegyünk bele egy kis darabkát. Főzzük legalább 10 percig. Szűrjük le, a fűszereket dobjuk el, az ízesített szirupban főzzünk meg 10 dkg vékonyan meghámozott egyforma apró darabokra vágott almát. Ha az alma megpuhult, várjunk, amíg langyos lesz, folytonos keverés közben öntsünk hozzá 1 tojássárgájával kevert 1/2 dl tejfölt vagy tejszínt. Takaréklángon, folytonos keverés közben, ha lehet, lángelosztón, forraljuk össze.
Tálalhatjuk hidegen vagy melegen.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ ALMALEVESEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
____________________________________________________________________________________________
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.