Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK 4

2018.09.08

LEVESEK LEXIKONJA

FINOM HAGYMALEVES
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 3 fej közepes ezüsthagyma, 2 l húsleves, 1 teáskanál só, negyed teáskanál fokhagymapor, 5 dkg parmezán sajt, 12 szelet franciakenyér, 6-6 szelet füstölt sajt és mozzarella

Elkészítése:
A felmelegített vajon 15-20 perc alatt párolja üvegesre a hajszálvékony karikákra vagdalt hagymát. Öntse fel a húslevessel, és ízesítse a fűszerekkel. A gyöngyöztetés vége előtt keverje hozzá habverővel a reszelt parmezánt. Miközben a leves elkészül, a franciakenyér szeleteket 10-12 percre tegye forró sütőbe, hogy mindkét oldalukon barnára pirulhassanak. Tálaláskor fektessen minden tányér aljára egy-egy szelet pirított kenyeret, azokra sajtszeletet.
Erre merje a forró levest, majd azonnal adja fel.

FINOM KRÉMLEVES ÚJHAGYMÁBÓL
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg fehér újhagyma, 60 g vaj, 2,5 dl szárnyas-húsleves, 0,6 dl száraz pezsgő, 50 g csiperkegomba, só és bors, 1 szelet fehér kenyér, 1 dl. tejszín

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, 20 g vajon megpároljuk, de nem hagyjuk, hogy elszíneződjön. Hozzáöntjük a levest és 0,4 dl pezsgőt. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a levesbe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, 10 percig főzzük. A kenyér héját levágjuk, belét felkockázzuk, 20 g vajon ropogósra pirítjuk, majd szűrőbe szedjük. Keményre verjük a tejszínt. A levest rúd mixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük.
A levest megmelegítjük, 20 g vajjal felverjük, de nem főzzük. Hozzákeverjük a tejszínhabot, felhevítjük, beleöntjük a megmaradt pezsgőt, és ízesítjük.
Tálalás:
A levest habosan, frissen előmelegített csészékbe töltjük, megszórjuk kenyérkockákkal.
Változatok:
Egy kevés vajon megpároljuk 50-100 g paradicsomkockát, sózzuk, cukrozzuk, a gombához adjuk. Végül száraz vermuttal tesszük teljessé a leves ízét. Előkészítés: 25 perc - Főzés 10 perc

FRANCIA HAGYMALEVES 01.
Hozzávalók:
500 g hagyma, 1 l erőleves (kockából), 30 g vaj, 100 g kemény sajt (ementáli, trappista, eidami, füstölt), 30 g liszt, 8 szelet kenyér, 1 csokor petrezselyem, só, bors

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott hagymát vékonyan felkarikázzuk, és vajon, kevés sóval fedő alatt többszöri keveréssel puhára, csaknem pépszerűre pároljuk. Liszttel megszórjuk, hozzáadjuk az erőlevest, frissen durvára őrölt borssal ízesítjük, és fedő nélkül lassú forralással addig főzzük, amíg a hagyma szinte felszívódik.
Közben szárazon megpirítjuk a kenyeret, minden tányér aljára 2-2 szeletet teszünk, befedjük a hajszálvékonyra szeletelt sajttal, és rámérjük a tűzforró levest. Néhány percig pihentetjük - vagy tűzálló tálkát használva előmelegített, de kikapcsolt sütőbe tesszük -, amíg a kenyér jól megszívja magát a levessel és tálaljuk.
Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Változat: a pirított kenyérszeleteket bedörzsöljük fokhagymával, édeskésebb íz hatású (ementáli) sajtot használunk, nehogy a fokhagyma es a pikánsabb sajt elnyomja a hagyma jellegzetes ízét!
Megjegyzés:
valamikor a legszegényebb emberek köznapi étke volt, ma minden valamirevaló francia vendéglő étlapján szerepel.

FRANCIA HAGYMALEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 dkg Ráma, 2 db húsleveskocka, 10 dkg Parmezán sajt, 8 szelet bagett (franciakenyér), só ízlés szerint, törött bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A margarinon fedő alatt kis lángon üvegesre pároljuk a felkarikázott, megsózott vörös- és póréhagymát. felengedjük 1,5 l vízzel, beletesszük a húsleveskockát, törött borssal és szükség szerint sóval ízesítjük. Jól összeforraljuk, tűzálló edénybe átöntjük, és a tetejére pirított kenyérszeleteket teszünk.
Megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben addig sütjük, amíg a kenyérszeletekre a sajt rá nem olvad.

FRANCIA HAGYMALEVES 03.
Ebben a rendkívül egyszerű, ugyanakkor nagyhírű klasszikus francia ételben a ropogósra pirított fokhagymás kenyérszeletek magukba szívják a pikáns Gruyere sajttal megszórt pompás hagymalevest.
Hozzávalók 4 személyre:
7 evőkanál olívaolaj, 2,5 liter csirke alaplé, 60 g Gruyere sajt, lereszelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2,5 dl vörösbor, 9 nagy fej vöröshagyma szeletekre vágva, 3 mokkáskanál só, frissen őrölt fekete bors, 2 evőkanál sima liszt, 16 vastag szelet franciakenyér

Elkészítése:
Három evőkanál olajat keverjünk össze a fokhagymával, majd fedjük le és tegyük félre. A maradék olajat hevítsük fel egy vastag falú lábasban és igen óvatosan, kb. 20 percig pirítsuk aranysárgára a hagymát. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra (a gáznál a 6. fokozat). A lisztet keverjük el a hagymával, majd engedjük fel az alaplével, a borral, és sózzuk, borsozzuk. Miután felforrt, kis lángon, az edényt lefedve főzzük a levest 15 percig.
Közben kenjük be a kenyérszeletek mindkét oldalát a fokhagymás olajkeverékkel, és sütőlemezre helyezve, a sütő közepén kb. 10 perc alatt süssük ropogósra.
Minden tányér aljára tegyünk két-két szelet pirított kenyeret és merjük rá a levest.
Szórjuk meg Gruyere sajttal, és tálaljuk a maradék, pirítós kenyérrel.

FRANCIA HAGYMALEVES 04.
Hozzávalók 4 személy számára:
4 nagy vöröshagyma, 2 ek vaj, 1/2 l húsleves, 1/4 l fehérbor, 1/2 tk őrölt kömény, só, őrölt bors, 60 g napraforgómag, 8 szelet baguet vagyis francia kenyér, 100g reszelt sajt

Elkészítése: Vágjuk vékony szeletekre a hagymát. Olvasszuk fel vajat, és pároljuk benne üvegesre a hagymát. Öntsük fel húslevessel és borral, fűszerezzük köménnyel, és főzzük 5 percig. Fűszerezzük sóval, borssal.
Pirítsuk meg egy zsiradék nélküli serpenyőben a napraforgómagot.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Merjük a levest négy tűzálló tálkába. Tegyünk mindegyikre 2-2 szelet bagettet, szórjuk meg napraforgómaggal és reszelt sajttal.
Süssük a sütőben pirosra.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - HAGYMALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.