Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - JOGHURTLEVESEK 3.

2018.09.01

LEVESEK LEXIKONJA

JOGHURTLEVES 01.
Hozzávalók:
8 dl joghurt, 10 dkg kígyóuborka, 1 csomó friss kapor, 1 csomó menta - vagy 1 evőkanál szárított mentalevél, só, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 -2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A jól lehűtött joghurtot egy tálban simára keverem. Az uborkát lereszelem, előtte meghámozom. A kaprot és a mentalevelet apróra vágom.
A joghurtba belekeverem az uborkát és fűszernövényeket. Megsózom, borssal és szétnyomott fokhagymával ízesítem.
Tálaláskor jégkockát teszek a levesbe, hogy jó hideg és üdítő legyen.

JOGHURTLEVES 02.
Hozzávalók:
1 nagyobb uborka, 1 dl tej, 1 szelet kenyér, 2-3 gerezd fokhagyma, 4 dl joghurt, 1 ek olaj, 1 cs kapor, só

Elkészítése:
A kenyeret beáztatjuk a tejbe, majd ráöntjük a joghurtot, az olajat és a sóval szétnyomott fokhagymát, majd simára keverjük a masszát. A meghámozott uborkát legyaluljuk, és besózva hagyjuk állni kb. 10 percet. Ezután kinyomkodjuk, és a levesbe tesszük.
Szükség esetén kis vízzel hígíthatjuk a levest.
Hűtőszekrényben lehűtjük, és tálalás előtt kaporral megszórjuk.

JOGHURTLEVES 03.(SZPASZ)
Hozzávalók:
8 dl joghurt vagy 2 l író, 1 evőkanál liszt, 10 dkg vöröshagyma, 2- 3 evőkanál olaj, 16 dkg rizs vagy hántolt árpa, egy csomag menta vagy koriander zöldje, 2 tojás, só

Elkészítése:
A lisztet szétdörzsöljük a tojással. A joghurtot 1:1 arányban felhígítjuk azzal a vízzel, amelyben a rizst megfőztük. A lisztes-tojásos masszát állandó keverés mellett apránként felöntjük a felhígított joghurttal, majd lassú tűzön folytonos keverés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a megfőtt rizst, az apróra vágott pirított hagymát, koriander zöldjét, vagy mentát, összekeverjük, majd felforraljuk.
Rizs helyett használhatunk hántolt árpát, joghurt helyett pedig írót.

HIDEG JOGHURTLEVES 01. (BULGÁRIA)
Hozzávalók:
1 uborka, 3 dl joghurt, 1 dl tej, 2 ek olaj, 2-4 gerezd fokhagyma, kapor, só, szelet kenyér

Elkészítése:
A kenyeret áztassuk be a tejbe, a fokhagymát zúzzuk össze, az uborkát gyaluljuk le, sózzuk és hagyjuk fél órát állni, a kaprot vágjuk finomra. Az áztatott kenyeret a tejjel együtt keverjük össze a fokhagymával, a joghurttal, az olajjal, ízesítsük sóval. Az uborkát nyomkodjuk ki és tegyük a levesbe.
Ha túl sűrű lenne, hígíthatjuk egy kis vízzel.
Hűtsük be, majd a kaporral megszórva tálaljuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - JOGHURTLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.