Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK 8.

2017.02.18

LEVESEK LEXIKONJA

LENCSELEVES GAZDAGON
Hozzávalók:
10 dkg lencse, 30 dkg burgonya, 15 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, édes pirospaprika, babérlevél, ízlés szerint kevés majoránna, kevés liszt

Elkészítése:
A lencsét használat előtt néhány órára vegetás vízbe áztatjuk. A burgonyát, répákat meghámozzuk, és kb. 2 cm-es kockákra/karikára vágjuk. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon dinszteljük, majd a tűzről levéve meghintjük piros paprikával és hozzáadjuk a krumplit és a kétféle répát. Beletesszük a fűszereket, összekeverjük, vízzel felengedjük és kb. 20-25 percig főzzük. Amikor már puhul a zöldség, hozzáadjuk a lencsét és a kolbászkarikákat, így főzzük tovább. (ha van kevés fagyasztott sonkalét is tehetünk bele).
Amikor már majdnem kész a leves, a tejfölben csomómentesen elkeverünk egy kanál lisztet és ezzel sűrítjük be a levest. Kb. 10 perc forralás után forrón tálaljuk.
Lányom megjegyzése: Nálam szilveszterkor ez az egyik állandó lencseétel! (Klemi)

LENCSELEVES GÖMBÖCCEL VAGY KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
1/4 kg lencse, 1/2 kg szárazkolbász 2-3 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 ek zsír, 1 ek liszt, 1 kk törtpaprika
Nagy családi összejövetelre:
1 kg lencse, 1 egész gömböc és minden egyébből a felsoroltak kétszerese).

Elkészítése:
Valamikor a bőved-esti, s a pünkösd első napi asztalról nem hiányozhatott. Aszerint hogy melyik ünnepre készült, a kolbászt vagy a gömböcöt tisztára mosták, a lencsét megválogatták. Fokhagymával, sárgarépa- és petrezselyemgyökérrel odatették főni. Ha megpuhult, csipetkét "csipdöstek" bele, és fokhagymás paprikás rántással berántották.

LENCSELEVES PULYKACOMBBAL
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 1 füstölt pulykacomb, 2 evőkanál liszt, cukor, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, ecet, olaj

Elkészítése:
A lencsét beáztatjuk, a pulykacombot négy liter vízben feltesszük főni. Ha a tövénél is elkezd puhulni, beletesszük a lencsét, fűszerezzük, és közepes lángon puhára főzzük. Kevés olajban világosbarnára pirítunk egy kávéskanál cukrot, beletesszük a finomra vágott hagymát, majd a préselt fokhagymát és a lisztet. Egészen barna rántást készítünk. Kivesszük a levesből a combot, és a rántással besűrítjük. Ízlés szerint ecettel savanyítjuk. A kicsontozott húst kockákra vágjuk, és visszatesszük a levesbe.
Tálaláskor tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A LENCSELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.