Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A KARALÁBÉLEVESEK 1.

2018.09.11

LEVESEK LEXIKONJA

KARALÁBÉGALUSKA LEVES 01.
Friss pikáns ízű leves, amely gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
1 zsenge karalábé, 2 dl kefir, 1 tojás, 3-4 ek finomliszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 csapott ek pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tyúkhúsleves kocka, só, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A karalábét meghámozzuk, lemossuk és az almareszelő durva fokán lereszeljük. A tojást a liszttel 2-3 ek vízzel és reszelt karalábéval tésztává keverjük, majd sóval ízesítjük. A leveses fazékban üvegesre pirítjuk a finomra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva gyorsan belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal felöntjük 1 l vízzel, és beletesszük a húsleveskockákat. Felforraljuk, és 5 percig főzzük, majd a tésztamasszát mokkáskanállal beleszaggatjuk. Az újraforrás után még 10 percig főzzük.
Közben a kefirt és finomra vágott petrezselyem-zöldet összekeverjük, és a forrásban lévő levesbe öntjük.
Ízlés szerint kevés cukorral ízesítjük és újra felforralva, néhány percnyi állás után tálaljuk.

KARALÁBÉGALUSKA-LEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes nagyságú, zsenge karalábé, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt, 2 tyúkhúsleveskocka, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint, só

Elkészítése:
A meghámozott karalábét az almareszelőn lereszeljük. A tojást habosra verjük egy deci vízzel, hozzáadjuk a reszelt karalábét és annyi lisztet, hogy a szokásos galuskamassza legyen belőle. Sóval és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. 1 liternyi vizet forralunk, beletesszük a húsleveskockát és a megmaradt petrezselyemzöldet, majd a galuskamasszát egy mokkáskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.
Ha a galuska megfőtt, a levest megkóstoljuk, s ha szükséges, sóval és cukorral utánízesítjük.
Ezután a levesből egy decinyit simára keverünk a tejföllel, és behabarjuk vele a forrásban lévő többi levest.
Kevergetve felforraljuk. Elkészítési ideje: kb. 30 perc

KARALÁBÉ-KRÉMLEVES
Elkészítése:
Készítését lásd karalábéleves [10]. A különbség az, hogy tálalás előtt személyenként 1 tojássárgájával elkevert 1/2 dl tejszínt öntünk hozzá, folytonos keverés közben. Felforralni csak takaréklángon lehet, ha nem keverjük, könnyen odaég. Készíthetjük áttörve vagy darabos karalábéból a gyermek állapota szerint.

KARALÁBÉLEVES 01.
Hozzávalók 2 személyre:
2 közepes karalábé (200g), 100 g sárgarépa, só, 50 g fehérrépa, só, petrezselyemzöld, bors, 1 tk olaj, vagy 1 tk margarin

Elkészítése:
A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk, teflonfazékban olajon lepirítjuk, majd 6 dl vízzel felengedjük. Ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel.

KARALÁBÉLEVES 02.
Elkészítése:
30 dkg zsenge karalábét hámozzunk meg, és megmosva vágjuk kisebb kockákra.
Utána a Karfiollevesnél leírt módon dinszteljük, és 1,3 liter vízben főzzük kb. fél óráig, majd rántsuk be. Az előző receptben előírt ízesítőanyagok hozzáadásáról ne feledkezzünk meg. Ugyanígy készül a Zellerleves is, azzal a különbséggel, hogy petrezselyem helyett zellerlevelet kell a rántásba aprítani.
Rizs helyett mindkét levest dúsíthatjuk daragaluskával is.
Karalábéból lehetőleg kisebb, max. 8 cm átmérőjű lila példányokat válasszunk, mivel a zöld színű hajlamosabb a megfásodásra

KARALÁBÉLEVES 10.
Elkészítése:
4 adaghoz 30 dkg zsenge karalábét vékony metéltre vágunk. 2 kávéskanálnyi meleg olajon megpirítjuk, de vigyázzunk, hogy szép fehér maradjon. Megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, megpirítjuk, meghintjük 2 kávéskanálnyi liszttel, megpirítjuk. Folytonos keverés közben hozzáöntünk 1-1,2 l forró vizet vagy csontlevet és puhára főzzük a karalábét. Csontlé helyett a főzővízbe tehetünk 1 db tyúkhúsleveskockát.
Tálalhatjuk személyenként 1 evőkanál tejföllel vagy tejszínnel is.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KARALÁBÉLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.