Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A ZÖLDBABLEVESEK 1.

2016.12.14

LEVESEK LEXIKONJA

BETYÁR ZÖLDBABLEVES BOGRÁCSBAN
Hozzávalók 8 személyre:
10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt tarja, 1-1 db zöldpaprika és paradicsom, 50 dkg zöldbab, 15 dkg tarhonya, 1 hegyes erős paprika, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tejföl, 2 evőkanál liszt

Elkészítése:
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a fölaprított vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a kockára vágott füstölt tarját, a cikkekre szelt paradicsomot és kétféle paprikát, pirospaprikával megszórjuk, majd két liter vízzel fölöntve lassú tűzön főzzük. Ha a hús már majdnem puha, beletesszük a megtisztított, földarabolt zöldbabot meg a tarhonyát, ha szükséges megsózzuk. Ha a tarhonya is megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, fölaprított petrezselyemmel meghintjük, még egyszer átforralva máris tálalhatjuk.

CITROMOS ZÖLDBABLEVES
Elkészítése:
Megtisztítunk, kis darabokra vágunk 40 deka zöldbabot, és másfél liter vízben feltesszük főni. Beleteszünk 1-1 szál megtisztított, négybe vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret, egy darabka citromhéjat, és megsózzuk. Amikor a bab megpuhul, öt deka vajból egy púpos evőkanál liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, és beledobunk két pár karikára vágott virslit.
(Ha műanyag burkolja a virslit, azt előzőleg lehúzzuk róla.) Egy csapott evőkanál lisztet simára keverünk két deci tejföllel, és tésztaszűrőn keresztül, közben kevergetve, a levesbe öntjük, így nem lesz csomós. Még 34 percig főzzük, és egy kevés citromlével savanyítva tálaljuk.
Kellemesen üdítő, pikáns nyári leves, ha virsli nélkül készítjük, hidegen is tálalhatjuk.

ERDÉLYI ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 teáskanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!)

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntök 3 dl hideg vizet, és simára keverem. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntöm. Megsózom. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt (nem vágott) zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntöm. Jól kiforralom, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedem.
A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.

FELVIDÉKI BABLEVES
Hozzávalók:
1 kisebb füstölt csülök, 50 dkg zöldbab vagy 30 dkg fejtett bab, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 cs. petrezselyemzöld vagy kapor, zeller-zöld, ecet

Elkészítése:
A csülköt puhára főzve, a csontról leszedve, bőrével együtt kisebb darabokra vágjuk. Szükség szerint hígított levében puhára főzzük a babot, majd belerakjuk a csülökhúst. A tojássárgákat elkeverve tejföllel, a forró levest behabarjuk vele. Zöldbabot aprított petrezselyemzölddel, fejtett babot aprított zeller-zölddel, kaporral, kis ecettel ízesítve tálalunk.

HAJDÚSÁGI ZÖLDBABLEVES HIDEGEN
Hozzávalók:
35 dkg vajbab, 2-2 dl tejföl és tejszín, 3-3 dkg liszt és vaj, 1 fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, ecet, babér, só

Elkészítése:
A vajbabot tisztítjuk, és pár centis darabokra vágjuk. 7 dl. Vízben sóval és babérral ízesítve puhára főzzük. A tejfölt a tejszínnel, a liszttel és kevés vízzel simára keverjük és behabarjuk a levest. Kevés ecettel savanyítjuk és kihűtjük.
Az apróra vágott hagymát vajban aranysárgára pirítjuk, a lehűlt levesbe tesszük, és megszórjuk vágott petrezselyemmel.

"MÉHÉSZ" KATALÁN LEVES
Hozzávalók:
0,5 kg csicseriborsó (feles sárga- vagy zöldborsó is jó, amit előző este kiválogattunk és beáztattunk), 2 db füstölt sertésfül, 20 dkg füstölt parasztsonka, 2 db kisebb csirkecomb, 4 db Morcillas (a mi debreceninkhez hasonló), 1 db közepes petrezselyemgyökér, 4 db közepes sárgarépa, zeller, ízlés szerint, 20 dkg zöldbab, 25-30 dkg burgonya, só, bors, sáfrány

Elkészítése:
A sonkát kockákra, a sertésfület csíkokra, a csirkecombokat kétfelé, a kolbászokat karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk. A gyökeret, sárgarépát, zellert, zöldbabot tisztítás után felaprítjuk. Egy nagyobb edényben 1,5 l vízben a zöldbab, kolbász és burgonya kivételével, kellőképpen ízesítve mindent felteszünk főni.
Ha borsó megfőtt, hozzáadjuk a többi anyagot is, majd készre főzzük. Elkészítési idő: 2-3 óra

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A LEVESEK LEXIKONJA - ZÖLDBABLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.