Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A ZÖLDBABLEVESEK 3.

2017.02.24

LEVESEK LEXIKONJA

RAJNAI ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók:
1 csomag zöldbab, 5 dkg szalonna, 4-5 db burgonya, liszt, 2 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 csomó petrezselyem, 1 vöröshagyma

Elkészítése:
A mirelit zöldbabot hideg vízben főni tesszük. A szalonnát üvegesre pirítjuk, majd beledobjuk a karikákra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma megfonnyadt, hozzáadjuk a leveshez, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha a bab puhulni kezd, apró kockákra vágott burgonyát adunk hozzá. Ha már a bab és a burgonya is puha, a vajat összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit az felvesz, és a levesbe szaggatjuk. Ezzel újra felforraljuk.
A levesestálba tejfölt és finomra vágott petrezselymet teszünk és rámerjük a forró levest.

SONKÁS ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók 6 személyre:
egy kb. 60 dkg-os füstölt sonkaszelet (házi, bolti.), 1kg sárga hüvelyű (vagy 2 db üveges) bab, 3-4 szép szál sárgarépa (hosszú, nem túl vastag). 3-4 szál gyökérzöldség, kb. fél kg burgonya (lehet kicsit több), 1 közepes fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál liszt, 1 jó teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só

Elkészítése:
A zöldségféléket tisztítás után vékony karikákra vágjuk, a babot kb. 3 cm-esre daraboljuk vagy tördeljük, a burgonyát felkockázzuk, a hagymát megtisztítjuk. A sonkát akkorára daraboljuk, mintha mondjuk, egy gyufásdobozt lapjára 3-ba vágnánk. A vékonyra vágott sonka-szeletkéket, egy kellően nagy fazékban állandó kevergetés mellett nagy lángon ropogósra pirítjuk - általában a saját kövér részéből kiengedett zsírja elég a pirításhoz, ha túl sovány volna, tegyünk alá legalább 2 evőkanál olajat. Ha szép piros, megszórjuk a liszttel, jól átforgatjuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, bő vízzel (kb. 1,5 I) felengedjük.
Gyakran kevergetve felforraljuk. Ezután hozzátesszük a babot, majd ha az félig megpuhult, a felaprított zöldségeket, burgonyát, az egész fej hagymát, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, ha kell, utána sózzuk (a sonka sós!), készre főzzük. (Ha több vizet öntünk rá, leves, ha kevesebbet, inkább gulyás lesz. Én ezt a mennyiséget egy 6 l-es fazékban szoktam főzni, amikor felöntöm, majdnem tele lesz. 6 személy ugyan nem tudja elfogyasztani, de hűtőben 3-4 napig eláll, és olyan, mint a töltött káposzta - melegítés után még finomabb)
Mélytányérban, 1-2 kanálka tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

SONKÁS ZÖLDBABLEVES ÁGI MÓDRA
Hozzávalók 6 személyre:
egy kb. 60 dkg-os füstölt sonkaszelet (házi, bolti.), 1kg sárga hüvelyű (vagy 2 db üveges) bab, 3-4 szép szál sárgarépa (hosszú, nem túl vastag). 3-4 szál gyökérzöldség, kb. fél kg burgonya (lehet kicsit több), 1 közepes fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál liszt, 1 jó teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só

Elkészítése:
A zöldségféléket tisztítás után vékony karikákra vágjuk, a babot kb. 3 cm-esre daraboljuk vagy tördeljük, a burgonyát felkockázzuk, a hagymát megtisztítjuk. A sonkát akkorára daraboljuk, mintha mondjuk, egy gyufásdobozt lapjára 3-ba vágnánk. A vékonyra vágott sonka-szeletkéket, egy kellően nagy fazékban állandó kevergetés mellett nagy lángon ropogósra pirítjuk - általában a saját kövér részéből kiengedett zsírja elég a pirításhoz, ha túl sovány volna, tegyünk alá legalább 2 evőkanál olajat. Ha szép piros, megszórjuk a liszttel, jól átforgatjuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, bő vízzel (kb. 1,5 I) felengedjük.
Gyakran kevergetve felforraljuk. Ezután hozzátesszük a babot, majd ha az félig megpuhult, a felaprított zöldségeket, burgonyát, az egész fej hagymát, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, ha kell, utána sózzuk (a sonka sós!), készre főzzük. (Ha több vizet öntünk rá, leves, ha kevesebbet, inkább gulyás lesz. Én ezt a mennyiséget egy 6 l-es fazékban szoktam főzni, amikor felöntöm, majdnem tele lesz. 6 személy ugyan nem tudja elfogyasztani, de hűtőben 3-4 napig eláll, és olyan, mint a töltött káposzta - melegítés után még finomabb)
Mélytányérban, 1-2 kanálka tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A LEVESEK LEXIKONJA - ZÖLDBABLEVESEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.