Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A PARADICSOMLEVESEK 12

2018.09.07

LEVESEK LEXIKONJA

SPANYOL PARADICSOMLEVES 01.
Elkészítése:
Fél kiló lehéjazott paradicsomot vágjon össze. Kockázzon fel 1 sárga húsú paprikát és 30 deka uborkát. A zöldségeket turmixolja össze teáskanálnyi olívaolajjal, 1 gerezd fokhagymával és 2 szikkadt barna tósztkenyérszelettel; sózza, borsozza.
Tálalás előtt jól hűtse be.

SPANYOL PARADICSOMLEVES 02.
Hozzávalók:
1 liter paradicsom ivólé, 1 kis fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 közepes nagyságú uborka, 1 evőkanál borecet, fél citrom leve, 1 evőkanál olaj, só és csipetnyi cukor

Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát fokhagymaprésen átnyomom, hogy teljesen pépes legyen. Hozzákeverem a meghámozott, kimagvalt és apró kockákra vágott uborkát és a megmosott, kierezett, apróra metélt zöldpaprikát. Jól lehűtöm. A paradicsomlébe belekeverem az olajat, a citromlevet, a borecetet, a sót, a cukrot, az őrölt borsot és ugyancsak jól lehűtöm. Tálalás előtt csészékbe osztom a zöldségeket és ráöntöm a jéghideg fűszeres paradicsomlevet.
Nagy melegben üdítő hatású.

TEJES PARADICSOMLEVES MAGYAR-ZSIDÓ RECEPT
Hozzávalók:
1 kk vaj, 1 kk liszt, 5 dl paradicsomlé, 2 dl tej, 1 késhegynyi só, 1 kk cukor

Elkészítése:
A vajjal és liszttel világos rántást készítünk, kevés vízzel felengedjük és simára keverjük. Hozzáadjuk a paradicsomléhez, sóval, cukorral ízesítjük, majd a tejjel felöntjük és felforrósítjuk, de nem forraljuk!).

TEJFÖLÖS PARADICSOM KRÉMLEVES
Hozzávalók:
1 kg jó érett, puha paradicsom, 2 db kemény Lucullus paradicsom, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 1 csokor zellerlevél, 1 ágacska friss rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított rozmaring), 1 kis fej vöröshagyma, ízlés szerint 1-2 evőkanál cukor (vagy édesítőszer), 1 evőkanál vegeta, 1 csapott mokkáskanál, törött bors, 1 mokkáskanál currypor

Elkészítése:
A paradicsomot megmossuk, darabokra vágjuk, és lábosba tesszük. Kevergetve néhány percig főzzük, majd ha már összeesett és levet engedett, turmixgép poharában apránként pépesítjük. Ezután, szitán átnyomjuk, hogy a magjai ne kerüljenek a levesbe. Egy kisebb fazékban az olajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Rátesszük a finomra vágott hagymát, és tovább pirítjuk egy-két percig. Felöntjük 3 dl vízzel, majd gyorsan elkeverve, sűrűre főzzük. Ezután ráöntjük a paradicsomlevet és a tejfölt, és annyi vízzel egészítjük ki, hogy a leves 8 dl-nél ne legyen több. Beletesszük a rozmaringot és a zellert, ezután 15 percig forraljuk. Közben kevergetjük. Megborsozzuk, beleszórjuk a vegetát is.
A zellerlevelet kivesszük a levesből, és ízlés szerint megcukrozzuk.
A paradicsomokat megmossuk, gerezdekre vágjuk, és betét gyanánt tálaljuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - PARADICSOM LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.