Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A RAGULEVESEK 6

2018.09.02

LEVESEK LEXIKONJA

GYORS ZÖLDSÉGRAGU LEVES
Hozzávalók 3-4 személyre:
4 db marhahúsleves kocka (én Maggit használok), 4 db közepes méretű krumpli, 20 dkg zöldborsó, 10 dkg cérnametélt, 2-3 szál petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 l víz, kevés liszt a sűrítéshez

Elkészítése:
A leveskockákat és a kockára vágott krumplit hideg vízben feltesszük főni a petrezselyemzölddel együtt. Ha friss borsót használunk, azt kb. 10 perccel a leves fölforrása után rakjuk bele, a konzervet csak akkor, ha a krumpli már majdnem teljesen puha. Amit a krumplink megpuhult, beletesszük a tesztét, majd kb. 2 perc múlva a tejföllel, amibe előzőleg némi lisztet kevertünk behabarjuk.
Mivel dupla mennyiségű leveskockát használtunk, sózni nem kell!

HAMIS RAGULEVES KLEMI MÓDRA
Hozzávalók:
2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 tk ételízesítő, őrölt bors, só, grízgaluska

Elkészítése:
A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát, alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát. Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát.
Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5 - 2 l vízzel.
Készre főzöm. Grízgaluskát főzök bele.
A grízgaluska hozzávalóit alaposan kikeverem, 20 percig pihentetem, majd nedves kávéskanállal a levesbe szaggatom. 2-3 percig forralom, majd elzárom a gázt, és kb. 20 perc múlva tálalom.

KACSA RAGULEVES
Hozzávalók:
1 kacsaaprólék a csontos hátával, 25-30dkg vegyes zöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál kacsazsír, (vagy olaj), 1 kis fej vöröshagyma, 1 púpozott teás kanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 3 szem kardamom mag. 1 teáskanál citromfű, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál morzsolt sáfrányos szeklice (vagy valódi sáfrány), késhegynyi őrölt lestyán gyökér, ízlés szerint kevés citromlé, só, és törött bors

Előkészítés:
A kacsaaprólékot kis darabokra vágom. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a kacsazsíron üvegesre pirítom, majd a húst és a kis hasábokra vágott zöldséget rádobom. A húst fehéredésig együtt pirítom. Ezután rászórom a fűszereket, és 1,5 liter vízzel felöntöm.
A fokhagymát szétzúzva keverem bele.

Elkészítése:
A levest felforralom, és kis lángon puhára főzöm. Leszűröm, a húst kicsontozom, metéltre vágom, és a levébe visszateszem. A tejfölt simára keverem a liszttel, és behabarom vele a forrásban lévő levest.
Jól kiforralom, citromlével ízesítem, és forrón tálalom.

KAPROS RAGULEVES
Hozzávalók:
1/2 kg csirke v. pulykamell filé kockára vágva, 1 hagyma apróra kockázva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, késhegynyi őrölt bors, pici olaj, v. margarin, só, finomra vágott friss kapor, 1 csomag leveszöldség (450 g ha fagyasztott zöldségkeverék). 1 doboz joghurt, 2 ek liszt (Graham v. durum)
Galuskához:
1 tojás fehérje, 4 ek dara, 10 dkg sovány túró, kapor

Elkészítése:
A hagymát, fokhagymát üvegesre pároljuk az olajon. Hozzátesszük a húst, 5 perc múlva a zöldségkeveréket. Sózzuk, borsozzuk (módjával!), feleresztjük vízzel, beletesszük a kaprot. Amíg megfő, elkészítjük a túrós galuskát. A tojásfehérjét-picit felverjük, óvatosan beleforgatjuk a darát a túrót, és a kaprot majd teáskanállal a forró levesbe szaggatjuk.
Amikor kész, a joghurtba keverjük a lisztet, és behabarjuk a levest.
Vágott kaporral díszítjük.
Egytálételként is fogyasztható, könnyű étel, de ünnepi levesként is fogyasztható.

Forrás:
LEVESEEK LEXIKONJA - A RAGULEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.