Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A SÖRLEVESEK 2.

2016.11.05

LEVESEK LEXIKONJA

BAJOR SÖRLEVES 04.
Hozzávalók:
1 dl fehérbor, 2 g fahéj, 2 g szegfűszeg, fél citrom, 1 liter világos sör, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 g fehér bors, 1 dkg cukor, 1 dl tejszín, 1 db tojás sárgája, só

Elkészítése:
A fehérborból fahéjjal, szegfűszeggel, a karikákra szelt, hámozott citrommal és 1 dl vízzel tartalmas kivonatot főzünk, majd leszűrjük. Hozzáöntjük a sörhöz és felforraljuk. Világos vajas rántással sűrítjük, és 5-6 percig forraljuk, közben őrölt fehér borssal és cukorral ízesítjük. Ezután a levest átszűrjük, még egyszer felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínnel elkevert tojás sárgáját. Előmelegített csészékben azonnal, forrón tálaljuk. A sörleves - persze a híres fehér-virsli, a májsajt, a főtt és a sült csülök és a káposztafőzelék mellett - egyik fő specialitása a bajor konyhának. Elkészítési idő: 60 perc

DÁN SÖRLEVES
Hozzávalók:
5 dl sör, 15 dkg rozskenyér, 15 dkg barna kenyér, 5 dl víz, 1 rúd fahéj, 10-15 dkg keményre vert nem cukrozott tejszínhab, 1 tojás sárgája, 6-8 dkg cukor, kevéske citromhéj, csipetnyi só

Elkészítése:
A barna kenyér és rozskenyér darabokat áztassuk be vízbe, majd hagyjuk 12 óra hosszat állni. Ezt a masszát lassú tűzön főzzük sűrű péppé. Adjuk hozzá a sört, a cukrot, sót, a fahéjrudat és a citromhéjat, és főzzük még egy rövid ideig. Hagyjuk még néhány percig dagadni, ízlés szerint még adhatunk hozzá sót, illetve cukrot. Keverjük bele a tojássárgáját, és tálalás után tejszínhabbal díszítsük.

DÉL-TIROLI SÖRLEVES
Elkészítése:
Negyed liter erőlevest, 1/8 liter sört, egy deci tejszínt és három tojássárgáját habverővel összekeverünk, majd habüstben, folytonos keverés mellett, gőz felett forráspontig hevítünk. Vigyázzunk, nehogy összeugorjon a tojás! Mikor a leves eléri a krémszerű állagát, szerecsendióval, fahéjjal és sóval ízesítjük. Fahéjas, pirított zsemlyekockával tálaljuk.

ÉSZT SÖRLEVES
Hozzávalók:
10 dkg durván reszelt fekete kenyér, 6 pohár víz, fél liter barna sör, 6 evőkanál méz vagy cukor, 1-2 evőkanál tejszín

Elkészítése: A kenyeret a vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a sört, a mézet vagy a cukrot, és végül a tejszínt. Forrásig hevítjük.

 

ÉSZT SÖRLEVES, TEJJEL
Hozzávalók: 6 pohár tej, 6 evőkanál méz vagy cukor, 4 tojás, fél liter sör, 10 dkg fehér kenyér (vagy zsömle), vagy 4-5 kétszersült

Elkészítése: A tejet feltesszük forrni, közben a tojást összekeverjük a mézzel vagy a cukorral, majd a sörrel. Ha a tej már forró, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. A levest felhevítjük (nem forraljuk!), majd ráöntjük a szárított kenyérkockákra. Hidegen tálaljuk.

Forrás:
LEVESEK A NAGYVILÁGBÓL - SÖRLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.