Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A SÖRLEVESEK 3.

2016.11.13

LEVESEK LEXIKONJA

FRANCIA SÖRLEVES
Hozzávalók:
világos sör, vaj, liszt, tojás sárgája, rum, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, só, bors

Elkészítése:
Vajjal és liszttel készíts világos rántást, engedd fel sörrel és forrald fel. Egy másik edényben, kevés sörben forralj 5-10 percig reszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért, reszelt szerecsendiót, borsot és sót, majd ezt a fűszerkivonatot szűrd a berántott sörhöz.
Egykét tojás sárgáját habarj el kevés rummal, s folyamatos keverés mellett ezt is add a leveshez.

FŰSZERES SÖRLEVES
Hozzávalók:
fél liter világos sör, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, fekete bors, só
A levesbetéthez:
1 zsemle, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
A vajat felforrósítom, és habzásig keverem rajta a lisztet. Ezután ráöntöm a sört, és folytonos kevergetés közben öt percig főzöm. A megtisztított torzsájától megfosztott káposztát és a tisztított sárgarépát almareszelőn lereszelem. Mindkettőt tésztaszűrőbe teszem. A salátaléhez az ecetet, az olajat, a mézet, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a gyömbérport 2-3 evőkanál vízzel összekeverem, majd beleforgatom a káposztás sárgarépát és a mazsolát.
Néhány óráig hagyom a hűtőben állni.

GOMBÁS SÖRLEVES
Elkészítése:
50 dkg sárga rókagombát kevés sóval, finomra vágott kaporral 1 liter világos sörben 10 percig főzünk, majd megborsozzuk, sózzuk, és az előre kifőzött, 25 dkg csigatésztára öntjük, tejföllel tálaljuk.

HAGYMÁS-GOMBÁS SÖRLEVES
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes-nemes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöldje, só, bors

Elkészítése:
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel és 2 dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül, állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor beletesszük a vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál kicsit erősebben borsozzuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra kihűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkába szedjük, s hideg helyre tesszük.
Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

 

HIDEG SÖRLEVES 01.
Hozzávalók:
1 l világos sör, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg főtt mazsola, 1 citrom héja, 3-4 szelet rozskenyér, 1 szelet citrom

Elkészítése:
A sört keverjük össze a cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a reszelt rozskenyérrel, tegyük bele a szelet citromot. Jól lehűtve tálaljuk.

 

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A SÖRLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.